Ingezonden persbericht


Persbericht:

"Studenten eisen compensatie voor opgelopen vertraging"

Zo n 60 studenten bedrijfswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen wachten al geruime tijd op een afstudeerbegeleider, sommigen zelfs al meer dan twee maanden. De faculteit voorziet niet in voldoende begeleiding omdat zij volgens eigen zeggen niet voldoende geld heeft om externe begeleiders in te huren. Op 10 juni hebben 25 van hen samen met Studentenvakbond AKKU een klacht ingediend bij de decaan. Ze eisen dat het probleem op korte termijn opgelost wordt en dat ze gecompenseerd worden voor hun wachttijd.

De opleiding bedrijfswetenschappen is een van de grootste opleidingen van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Twee jaar geleden was er bovendien een piek van HBO-instromers van deze opleiding. Veel van deze mensen zijn nu op het punt aangekomen dat ze kunnen gaan afstuderen, maar daar is een begeleider voor nodig. De opleiding kampt al jaren met een personeelstekort en schakelde daarom veel externe begeleiders in om studenten te begeleiden bij het afstuderen.

Echter, het geld voor externe begeleiding is op, aldus Henk de Jager, Directeur Onderwijs, terwijl de faculteit al met een financieel tekort kampt. "Deze ontwikkelingen samen hebben ertoe geleid dat er een piek is ontstaan in de vraag naar afstudeerbegeleiding, terwijl gelijkertijd de financiële middelen van de faculteit om met behulp van externe begeleiders die piek weg te werken sterk beperkt zijn." Dat deze piek te voorzien was wordt wijselijk buiten beschouwing gelaten.

Zo n 60 studenten hebben door deze fout van de faculteit ernstige studievertraging opgelopen. Volgens de Wet op Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) kunnen zij aanspraak maken op het afstudeerfonds van de KUN. Deze steun is bedoeld om te compenseren voor de studievertraging en de daaruit voortvloeiende studieschuld bij de IBG.

Om het probleem te verminderen heeft de faculteit voorgesteld begeleiders meer studenten te laten begeleiden en begeleiders aan te trekken van andere opleidingen. In de klacht worden deze twee mogelijkheden met de nodige scepsis bekeken, omdat deze de kwaliteit van het onderwijs zeker niet ten goede zullen komen. De enige goede oplossing is volgens de ondertekenaars meer geld beschikbaar stellen voor begeleiding.

Studentenvakbond AKKU heeft ook het College van Bestuur van de KUN op de hoogte gebracht van de situatie en hen gevraagd het bestuur van de Faculteit Management-wetenschappen ter verantwoording te roepen.