Voedingscentrum
Nitrofen in Duitse bio-producten
3 juni

Maandag 27 mei jl. berichtte de Duitse overheid dat in Duitsland het onkruidbestrijdingsmiddel nitrofeen was aangetroffen in voedergraan en daarmee geproduceerd pluimveevoer. Het besmette voedergraan en pluimveevoer is binnen Duitsland gebleven.
Vlees en eieren van besmette kippen en kalkoenen kunnen wel in Nederland zijn terechtgekomen. Volgens het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is er geen gezondheidsrisico bij kortdurende consumptie van een normale portie vlees, ei en producten waarin ze zijn verwerkt. Ook als de verontreiniging al een half jaar aan de orde is, geldt dat nog steeds als kortdurend.

De Nederlandse overheid is met het bedrijfsleven overeengekomen om producten uit Duitsland, waarin mogelijk nitrofeen zit, uit voorzorg te traceren. Op grond van deze inventarisatie wordt duidelijk of er verdachte producten naar Nederland zijn vervoerd. Is dat het geval, dan worden die uit de handel gehaald en teruggestuurd of nader onderzocht op besmetting.

Een partij eieren is inmiddels naar Duitsland teruggestuurd. Een andere partij eieren was in Nederland al verwerkt in eiproducten. Deze producten zijn niet van de markt gehaald. Bij de productie wordt een eventuele verontreiniging verdund en is er geen sprake meer van een gezondheidsrisico.

Nitrofeen is een onkruidbestrijdingsmiddel dat in hoge doses bij langdurig gebruik mogelijk kankerverwekkend is voor de mens en schadelijk is voor ongeboren babys. Het middel is al geruime tijd uit voorzorg verboden, zowel in de biologische als in de gangbare landbouw.

Inmiddels is de bron van de verontreiniging ontdekt. Een tussenhandelaar heeft de biologische tarwe opgeslagen in een voormalige opslagplaats voor bestrijdingsmiddelen. De verontreinigde tarwe werd vervolgens verwerkt in diervoer. Het diervoer werd gekocht door biologische landbouwbedrijven. Zo kwam het gif terecht in het pluimvee.

Zie voor meer actuele informatie ook www.bioland.de, www.minvws.nl en www.platformbiologica.nl.

Meer voedingsnieuws