Voedingscentrum
Staan alle ingrediënten altijd op het etiket?
10 juni
Nee, ingrediënten en hulpstoffen (E-nummers) zijn niet altijd op het
etiket terug te vinden. Dat komt doordat er een speciale regel is voor
levensmiddelen waarin complete producten als ingrediënt zijn gebruikt.
Wanneer een product dient als ingrediënt voor een levensmiddel, hoeven
de ingrediënten van dat product alleen vermeld te worden wanneer het
product meer dan vijfentwintig procent uitmaakt van het levensmiddel.
Uitgezonderd van deze regel zijn hulpstoffen: E-nummers of additieven,
zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Als die in het product
zitten dat als ingrediënt is gebruikt en ze ook nog een functie hebben
in het eindproduct, dan moeten ze op het etiket staan. Maar dat hoeft
weer niet als ze in het eindproduct geen functie meer hebben.
Neem bijvoorbeeld salami op pizza. Bestaat minder dan een kwart van de
pizza uit salami, dan staan op het etiket niet alle afzonderlijke
bestanddelen van de salami genoemd. Hetzelfde geldt voor worst in
kant-en-klare hutspot. Wat betreft de vermelding van hulpstoffen is
sinaasappelsap een voorbeeld. Sinaasappelsap is vaak gemaakt uit
sinaasappelconcentraat. Dat concentraat bevat het conserveringsmiddel
sulfiet. Op het etiket van sap staat sulfiet echter niet vermeld. Dat
is niet verplicht omdat het sulfiet in het sap geen functie meer
heeft.
Op het etiket moet de fabrikant de ingrediënten vermelden in volgorde
van hoeveelheid: hoe groter het percentage dat het ingrediënt uitmaakt
van het product, hoe eerder het in de lijst wordt genoemd. Sinds
februari 2000 mag ook het percentage vermeld worden.
Meer informatie over het etiket.