Anti Racisme Informatie Centrum

LBR-informatie

Databasebestanden LBRbase ook op cd-rom beschikbaar

LBRbase is het computerprogramma waarin de drie informatiedatabanken van het LBR zijn opgenomen: een databank met bijna 3.000 adressen, een tweede met 20.000 beschrijvingen van boeken en andere materialen en een jurisprudentiedatabank met samenvattingen van bijna 1.000 uitspraken. De drie databanken zijn te raadplegen via de zoekfunctie op deze website.

LBRbase op cd-rom
Om intensieve gebruikers van de LBRbase-databanken en LBRbase-abonnees van dienst te zijn is een vernieuwde versie van LBRbase beschikbaar gekomen die wordt verspreid via cd-rom. Het programma kan op eenvoudige wijze op de eigen computer worden geïnstalleerd, waarna een ieder zelf de beschikking heeft over het complete overzicht van de collectie van het LBR.

Sinds de jaren '80 verzamelt het LBR documentatie over racisme en racismebestrijding. Al deze documenten zijn beschreven in het speciaal ontworpen databaseprogramma, LBRbase. Gekoppeld aan de documentatiedatabase wordt ook de LBR-adressendatabase geleverd, waarin adressen zijn opgenomen van instellingen in binnen- en buitenland die zich inzetten voor een betere multiculturele samenleving. Omdat LBRbase snelverbindingen heeft met Outlook en Internet Explorer kunnen vanaf de database websites of e-mail adressen worden geactiveerd.
De LBRbase jurisprudentiedatabase op de cd-rom bevat samenvattingen van jurisprudentie op het terrein van rassendiscriminatie. Volledige teksten van uitspraken zijn opgenomen in het begin maart verschenen boek Rechtspraak Rassendiscriminatie (uitgave LBR).

Het raadplegen van LBRbase is via de zoekmachine op de website van het LBR goed mogelijk. Voor instellingen, bibliotheken, scholen en personen die regelmatig gebruik (willen) maken van LBRbase en te bevelen. Naast full text zoeken is gestructureerd zoeken mogelijk. Bij deze methode kunnen tot negen verschillende zoekopties op z'n Booleaans worden gecombineerd. Hiermee is een duidelijke verfijning van de zoekresultaten mogelijk. Verder is het mogelijk te markeren, printen en te kopiëren naar bijvoorbeeld Word of Excel.

Kennis maken met deze nieuwe versie van LBRbase kan door gratis en vrijblijvend de cd-rom aan te vragen. De gegevens op de kennismaking cd-rom blijven beschikbaar tot eind 2002. Op de hoes van de cd-rom is aangegeven hoe u het programma kunt installeren.

Mocht u belangstelling hebben voor regelmatige toezendingen van updates, dan kunt u een abonnement nemen op LBRbase. Voor ¤ 50,00 per jaar ontvangt u dan tweemaal per jaar een cd-rom met updates van de drie databases.

Voor nadere informatie, het bestellen van een cd-rom ter kennismaking en abonnementen op LBRbase op cd-rom kunt u terecht bij:

Kees van der Does
hoofd documentatie van het LBR - Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie.
Telefoon: 010-2010201, e-mail: does@lbr.nl.