Gemeente Papendrecht

6 juni 2002

Centrumontwikkeling Papendrecht: start inspraak voorontwerpbestemmingsplan en beeldkwaliteitplan

De inspraak op het voorontwerpbestemmingsplan voor het centrum van Papendrecht gaat van start. Gelijk met het voorontwerpbestemmingsplan ligt ook het beeldkwaliteitplan ter inzage. Voor het beeldkwaliteitplan en het voorontwerpbestemmingsplan geldt dezelfde inspraaktermijn: van vrijdag 7 juni tot vrijdag 5 juli 2002. In de eerste week van juni wordt in Papendrecht huis-aan-huis de Centrum Special verspreid. Naast artikelen over het voorontwerpbestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan, kunnen inwoners van Papendrecht daarin meer lezen over de visie van zowel de stedenbouwkundige, de ontwikkelaars van het totale centrum als over de architect van de nieuwe Meent Op donderdag 13 juni en dinsdag 18 juni licht de gemeente het voorontwerpbestemmingsplan toe tijdens inspraakavonden in zalencentrum De Palm, Van der Palmstraat 1 te Papendrecht, aanvang 20.00 uur. Gedurende de inspraakperiode liggen het voorontwerpbestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan ter inzage bij de gemeente op de leestafel in de hal van het gemeentehuis en bij de afdeling Ontwikkeling (kamer 2.12), Markt 22, s morgens van 9.00 uur tot 12.30 uur en na telefonische afspraak (078 641 83 81). Vervolg op p.3.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Enkele parkeerplaatsen direct tegenover en ten oosten van de muziektent in de Eilandstraat zijn vrijdag 28 juni en vrijdag 30 augustus in verband met de Zomeravondconcerten van de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht gesloten voor verkeer. Het Kazerneplein is voor alle verkeer gesloten vanaf 18:00 uur.

Vrijdag 14 (vanaf 16.00 uur) en zaterdag 15 juli (hele dag) is de Griendweg afgesloten in verband met activiteiten bij Veth Motoren B.V.

VVV-brochure Papendrecht

Vorig jaar verscheen de full-color VVV-informatiebrochure over de gemeente Papendrecht met de aan het standaardwerk van drs. H.A. Visser over Papendrecht ontleende titel Papendrecht, dorp aan de rivier.

Behalve de geschiedenis van Papendrecht zijn in de brochure onder meer twee interessante wandel-/fietsroutes door Papendrecht (inclusief een Engelse vertaling) opgenomen. Geïnteresseerden kunnen de gratis brochure zeker met het oog op zomerse weersomstandigheden - meenemen uit het folderrek op de begane grond van het gemeentehuis. Ook is de brochure verkrijgbaar bij een aantal gelegenheden in Papendrecht, zoals de horeca, verschillende welzijnsinstellingen en de bibliotheek.

Vervolg van p. 1.

Het grondgebied van Papendrecht is verdeeld in 35 delen, waarvoor een afzonderlijk bestemmingsplan geldt. Eén daarvan is het bestemmingsplan City. Daaronder valt het centrum. Het gebied waarvoor nu een nieuw bestemmingsplan is gemaakt, is groter dan het oude bestemmingsplan City. Van drie omliggende bestemmingsplannen worden stukjes afgehaald en toegevoegd aan het nieuwe bestemmingsplan Centrum. Zo kan de gemeente de ontwikkelingen in samenhang uitvoeren. Daarnaast geeft dit meer mogelijkheden om het beheer van het gebied in de toekomst in te vullen.

Het feit dat in de nieuwe situatie sprake is van een groter gebied, houdt ook in dat in het nieuwe bestemmingsplan delen voorkomen waar geen wijzigingen worden aangebracht. De aanwezige bebouwing en het huidige gebruik zijn vertaald naar toepasselijke voorschriften. Dus als er nu woningen zijn, dan is dat ook weer op die manier bestemd.

Het bestemmingsplan voor het centrum van Papendrecht gaat met name over de functies detailhandel, wonen en horeca. Zaken die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: hoeveel vierkante meters winkeloppervlak zijn verantwoord, hoeveel woningen kunnen op verschillende locaties worden toegevoegd, welke soorten horeca zijn er nu en welke soorten geven het vernieuwde centrum meerwaarde? De genoemde functies vormen dus het programma dat aan de inrichting van het gebied ten grondslag ligt.

Waar komen de wegen, de pleinen, de bouwblokken en parkeervoorzieningen? Maar ook: waar komt het groen? Dit is allemaal op de plankaart aangegeven, die voorzien is van een toelichtende legenda. Per bouwblok is de maximale bouwhoogte aangegeven. Dit betekent niet dat de exacte maat al vaststaat of dat bekend is hoe het blok er precies uit komt te zien. Wel betekent dit dat het gebouw niet hoger wordt dan het aangegeven aantal meters. Ook is aangegeven waar de wegen komen, zij het niet altijd tot op de meter nauwkeurig.

Voor enkele gebieden zijn wel de functies aangegeven, maar is de uitwerking globaal, omdat de gemeente nog in overleg is met betrokkenen. Dit geldt voor het woongebied de Boomgaardstraat en het voormalige busstation. Op die manier houdt de gemeente ruimte voor overleg, terwijl zij toch met het totale plan verder kan. Voor de gebieden Boomgaardstraat en omgeving en het voormalige busstation komen in een later stadium aparte uitwerkingsplannen. Voor uitwerkingsplannen geldt eveneens een procedure met inspraakmogelijkheden.

Het beeldkwaliteitplan is een beleidsdocument dat door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Daarom geldt voor het Beeldkwaliteitplan ook een inspraakprocedure. Het Beeldkwaliteitplan is een spoorboekje voor de architecten die de gebouwen ontwerpen en voor de ontwerpers die de buitenruimte inrichten. Het is belangrijk dat vooraf een beeld bestaat van de sfeer die het centrum moet uitstralen. Daarom, en om aan te geven wat wel en wat niet gewenst is, zijn veel fotos opgenomen in dit spoorboekje. Het plan zorgt ervoor dat de sterk verschillende gebieden en een aantal karakteristieke routes een samenhangend geheel vormen. De oudere bebouwing en de nieuwe gebouwen worden harmonieus gecombineerd. Ook de overgangsgebieden tussen oud en nieuw krijgen ruime aandacht, zodat eenheid ontstaat.