Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Reformrepen ten onrechte in kwaad daglicht

Na afloop van de Europacupwedstrijd van Feyenoord testte Ebi Smolarek positief bij de UEFA dopingcontrole op de stof
delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), het werkzame bestanddeel van cannabis. UEFA schorstte Smolarek voor twee Europese duels. UEFA sloot het roken danwel meeroken van hash als mogelijke oorzaak uit. Reform-artikelen zouden de aanstichter van het kwaad zijn. Zelfs Smolarek met zijn geringe lichaamsgewicht dient teminste 70 reformrepen te eten om dit aannemelijk te kunnen maken.

Op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komen cannabisachtige stoffen voor onder de categorie III (groepen van middelen die aan bepaalde restricties gebonden zijn). Het is aan de betreffende bond om aan te geven of deze stoffen zijn verboden of niet. In tegenstelling tot de FIFA en de KNVB heeft de UEFA besloten deze groep stoffen wel als doping aan te merken en hanteert een grenswaarde van 15 nanogram per milliliter. Deze grenswaarde is ingesteld omdat iedereen een minuscule hoeveelheid van deze stof in zijn lichaam kan hebben en om 'vals positieven' te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

De UEFA sluit het roken danwel meeroken van hash uit als mogelijke oorzaak voor Smolarek's positieve uitslag bij de dopingcontrole. Door te controleren op reststoffen van tabakswaren kan worden aangetoond of iemand (mee)gerookt heeft. Na alle waarschijnlijkhied hebben soortgelijke analyses Smolarek's woorden, dat hij geen roker is, kracht bijgezet. Op basis van enkel de gevonden concentratie THC in de urine kan (mee)roken niet worden uitgesloten.

Reform artikelen worden thans als meest voor de hand liggende oorzaak voor Smolarek's positieve uitslag naar voren geschoven. Er zijn inderdaad reformproducten waarin geringe hoeveelheden hennepzaad is verwerkt. Sinds het verbod op de productie van dergelijke producten in de Verenigde Staten is de beschikbaarheid ervan drastisch verminderd. Er zijn evenwel reformrepen van 50 gram te koop die 4 gram hennepzaadjes bevatten. Overigens staat dit vermeld op het etiket en is dit niet strijdig met de Nederlandse warenwet. Dit komt neer op 8,4 milligram THC per reep. Op basis van wetenschappelijke studies (o.a. Bose & Cole 2000) naar de uitscheidingsnelheid van THC in de urine, in combinatie met het lichaamsgewicht van Smolarek ( 68 kilogram volgens de website van Smolarek) valt evenwel te berekenen dat Smolarek tenminste 70 van dergelijke reformrepen dient te eten alvorens zijn als 'lichte verhoging' omschreven THC waarde in de urine kan worden aangetroffen.

Alhoewel analyses roken als consumptiemethode voor hash kunnen uitsluiten, is het niet aannemelijk dat reformrepen dientengevolge de oorzaak zijn. Eerder kan gedacht worden aan spacecake of andere koffieshop producten die cannabis bevatten.

Hoe het ook zij, cannabisachtige stoffen zijn een restrictiemiddel en bij een fysieke sport als voetbal kun je je afvragen of dit als doping dient te worden aangemerkt.