Akzo Nobel migreert deel Europese IT-infrastructuur naar Microsoft Windows XP Professional

Tevens keuze voor Microsoft Office XP

Schiphol-Rijk, 10 juni 2002 - Twee business units van Akzo Nobel -Car Refinishes en Decorative Coatings- gaan hun Europese IT-infrastructuur gefaseerd naar Microsoft Windows XP Professional migreren. Nu werken deze business units met Windows 95 en Windows NT. Naast de keuze voor het nieuwe besturingssysteem stappen deze Akzo-onderdelen tevens over op Microsoft Office XP. Het gaat om in totaal 5.000 werkplekken bij Decorative Coatings en 1.500 werkplekken bij Car Refinishes, waar tevens nieuwe PC's van Compaq worden geïnstalleerd. Akzo verwacht de migratie binnen anderhalf jaar te voltooien.

"We hebben een aantal overwegingen om voor Windows XP te kiezen," zegt Lothar Hellmeister, IT-manager van Car Refinishes. "Allereerst het gebruiksgemak, dat een behoorlijke vooruitgang is ten opzichte van NT en 2000. Een ander belangrijk pluspunt is het uitgebreide scala aan connecitiviteitsopties en de geïntegreerde supportfaciliteiten in Windows XP. Ook zijn we met Windows XP in staat om onze ICT-infrastructuur beter te organiseren en te beheren. We werken nu in een Windows 95/NT-omgeving en moeten de applicaties daarvoor nog kunnen blijven gebruiken. Daarom zijn ook de compatibiliteitsmodi van Windows XP belangrijk voor ons. Tot slot hebben we bewust voor de allernieuwste versie van Windows gekozen om zo verzekerd te zijn van de langst mogelijke supportperiode. Verder hebben we voor beide business units tegelijk gekozen voor Microsoft Office XP, zodat deze units in één keer toegerust worden voor de komende jaren."

Microsoft is al jarenlang een IT-leverancier van Akzo Nobel. Voor het gebruik van de Microsoft producten beschikt Akzo over een Enterprise Agreement met Microsoft. De daadwerkelijke migratie wordt uitgevoerd in samenwerking met leverancier Compaq. Compaq - en eerder Digital Equipment Corporation - is sinds 20 jaar leverancier van Akzo Nobel en is ook voor dit project gekozen als wereldwijde hardwarepartner. Het bedrijf levert de PC's, notebooks en optionele onderdelen, rechtstreeks aan Akzo Nobel via het 'Direct Fulfillment'-programma. Tevens heeft Compaq een standaard hardwareconfiguratie voor de nieuwe hardware samengesteld, waarmee nieuwe PC's zeer snel volledig gebruiksklaar kunnen worden gemaakt. Compaq verleent ook de benodigde ondersteuning vanuit zijn serviceorganisaties in de diverse Europese landen.

Hoewel de eigenlijke migratie nog in het beginstadium verkeert, heeft Akzo in het voortraject al enkele duidelijke voordelen van Windows XP ervaren. Hellmeister: "Onze verwachtingen zijn waargemaakt. Met Windows XP krijgen we voor het eerst werkelijke stabiliteit. Dat is een grote stap vooruit. Ook de servicegerichtheid is erg hoog, bijvoorbeeld, doordat de besturing van de PC's op afstand kan worden overgenomen. Ik verwacht dat het aantal hardware/softwarestoringen tot vrijwel nul zal dalen. Momenteel betreft één op de vier à vijf support calls een storing. Wij denken dat op dit gebied een besparing van 15 tot 20 procent mogelijk moet zijn."

Hellmeister verwacht de eerste zichtbare resultaten over drie tot vier maanden, als de migratie verder gevorderd is. Door het verschuiven van de supportvraag zal er meer tijd vrijkomen voor inhoudelijke support. "In plaats van het oplossen van storingen zullen onze medewerkers meer inhoudelijke steun kunnen krijgen voor hun werk. Dat zou voor ons een fantastische ontwikkeling zijn," zegt Hellmeister

Akzo Nobel Car Refinishes
Car Refinishes is een van de leidende leveranciers van lakken, diensten en speciale software voor schadeherstelbedrijven. Het bedrijf is ook een vernieuwer op het gebied van kleurtechnologie en levert moderne ondersteuning en diensten aan de afnemers. Car Refinishes produceert de wereldberoemde Sikkens-lakken en een aantal andere merken voor specifieke marktsegmenten. Ook heeft het bedrijf het revolutionaire Automatchic-systeem ontworpen, waarmee schadeherstelbedrijven automatisch de juiste lakkleur kunnen bepalen.

Akzo Nobel Decorative Coatings
Decorative Coatings heeft een sterke positie in producten voor het opknappen van woningen en levert een groot aantal kwaliteitsproducten voor de doe-het-zelver en voor de professionele schilder. Naast het produceren van verf voor de detailhandel, brengt Decorative Coatings bouwlijmen en afvlakmiddelen op de markt. De Decorative Coatings-activiteiten zijn ondergebracht bij twee business units: Decorative Coatings Europe en Decorative Coatings International, waardoor een goede wereldwijde dekking van de markt is verzekerd.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.



Ingezonden persbericht