Gemeente Amersfoort

Groen boven de Laak, woningen in Vathorst West

datum: 10 juni 2002

Het college heeft vandaag ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om in Vathorst-noord boven de Laak een gebied te ontwikkelen met groen en recreatie. Daarnaast stelt het college voor in Vathorst West, het gebied waar nu deels de baggerbergingslokatie Zevenhuizen is gepland, ca 1500 tot 2500 woningen te bouwen. Deze voorstellen sluiten aan bij de lange termijn plannen van het Stadsperspectief Amersfoort 2015 en liggen grotendeels in de lijn van de meest recente gedachten van de provincie Utrecht opgeschreven in het concept-streekplan. De gemeenteraad van Amersfoort heeft bovendien in het raadsprogramma 2002-2006 aangegeven dat zij geen woningbouw wil boven de Laak. Het gebied krijgt in de nieuwe plannen een belangrijke groene waarde voor de inwoners van Vathorst en de regio. De natuurwaarden in de polder Arkemheen kunnen door een groene invulling van Vathorst Noord behouden en versterkt worden. Door het bebouwen van Vathorst West draagt de gemeente Amersfoort bij aan het oplossen van een provinciaal probleem door voldoende woningbouw voor de regionale en Amersfoortse behoefte te realiseren.

Vathorst Noord
Het gebied ten noorden van de Laak is ca 145 ha groot en maakt deel uit van de Groen-Blauwe zone die de stad omzoomt. In de nieuwe plannen zal Vathorst Noord als groene zone gaan dienen tussen Vathorst en de polder Arkemheen. Dit deel van Amersfoort zal grotendeels een openbaar toegankelijk groengebied vormen waar naast recreatie ook natuurontwikkeling kansen krijgt. Gedacht kan worden aan het verder ontwikkelen van het blauwe karakter van dit waterrijke gebied. Een parkachtige omgeving met ruimte voor recreatieve voorzieningen behoort ook tot de opties.

Vathorst West
Het nieuwe plan Vathorst West gaat in eerste instantie uit van ca 1500 tot 2500 woningen op een oppervlakte van ca. 100 ha. Het aantal woningen hangt sterk af van het gewenste woonmilieu en de woningvraag. Het is de bedoeling het overgangsgebied tussen de stortlocatie van Smink en Vathorst West kwalitatief goed in te richten. Uitgangspunt hierbij is 50% groen en recreatie, 50% voor bebouwing en bereikbaarheid. De verkeersontsluiting, en zo mogelijk een verbinding met de Bunschoterstraat, kan in dit overgangsgebied worden gerealiseerd.

Volgende stap
Het college heeft in overleg met de provincie Utrecht het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieve bergings- dan wel verwerkingsmogelijkheden voor de 2 miljoen m3 bagger die in Zevenhuizen gestort zou moeten worden. De gemeente concludeert, op basis van dit rapport, dat er op korte termijn alternatieve mogelijkheden zijn voor verwerking van een deel van de bagger. Daarnaast ziet de gemeente perspectieven voor een duurzame oplossing voor het landelijke baggerprobleem op termijn. De aanleg van de baggerberging Zevenhuizen is daarmee niet langer noodzakelijk, concludeert het college.
Het college van Amersfoort heeft in de afgelopen periode ook gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor de inrichting van het gebied waar tot nu toe de baggerberging is gepland. Dit heeft geleid tot het huidige voorstel.
Het college zal de gemeenteraad, via het presidium van de raad, vragen om de plannen voor de ontwikkeling van Vathorst West en Noord in haar vergadering van 25 juni te bespreken.