Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Laurus wenst nader overleg

Voorafgaand aan de laatste onderhandelingsronde van de CAO VGL heeft Laurus aangegeven dat zij gezien de complexe situatie waarin het bedrijf verkeert graag op voorhand een afspraak met ons wilden maken omtrent de momenten waarop de loonsverhoging plaats zou moeten vinden.

Aan de hoogte van de loonsverhoging in de CAO VGL zou niet getornd worden, alleen het moment waarop zou eventueel later in de tijd kunnen plaatsvinden. Dit zou Laurus de ruimte geven om wel de mensen te blijven motiveren door de loonsverhoging te betalen. Door de vertraagde toekenning van de loonsverhoging zou Laurus in die maanden meer cash geld overhouden zodat zij minder gebruik hoeven te maken van nog meer kredietfaciliteit waarover extra rente verschuldigd is.

Als CNV Dienstenbond hebben wij Laurus laten weten serieus op dit verzoek in te gaan, met name omdat wij ook van Laurus verwachten om serieus met onze verzoeken om te gaan. Echter wij hebben uw werkgever duidelijk laten weten dat wij het moment waarop Laurus het verzoek deed ons wel bevreemde. Het verzoek zou, indien verkeerd uitgelegd, voor grote onrust binnen de DCs en de winkels kunnen zorgen en zodoende een vette streep kunnen zetten door een door ons gewenste zorgvuldige opbouw naar de komende, alles beslissende aandeelhoudersvergadering.

Daarnaast kon Laurus mede door het ontbreken van de definitieve overnamekandidaat op het moment waarop wij op de hoogte werden gesteld van het verzoek geen enkele toezegging doen of verplichting aangaan. Dit terwijl Laurus kon vermoeden dat wij namens de leden om compensatie zouden gaan vragen. Desondanks hebben wij onze kaderleden van het verzoek in kennis gesteld en uitgenodigd voor een gezamenlijke ledenvergadering op 27 mei jongstleden. Laurus heeft naar aanleiding van de uitkomst van de stemming te horen gekregen dat de gezamenlijke kaderleden onverkort vasthouden aan de CAO VGL. Met die boodschap is Laurus aan de onderhandelingstafel voor de CAO VGL gaan zitten. Het door de VGL-werkgevers gedane aanbod van 1% per oktober 2002 en 2% per januari 2003 is uiteindelijk een loonsverhoging geworden van 3,5% waarvan 1,75% loonsverhoging gegeven moet worden rond 15 juli en nog eens 1,75% per januari 2003.

Tijdens de kadervergadering op 27 mei jongstleden zijn een aantal punten naar voren gekomen die onze leden van belang achten. Deze aandachtspunten zijn doorgespeeld aan de directie van Laurus. Als Dienstenbond CNV stellen wij ons op het standpunt dat voordat er over deze aandachtspunten wordt gesproken onze leden eerst maar eens door Laurus overtuigd moeten worden van de nut en noodzaak van het later toekennen van de loonsverhoging. Pas daarna kan er een discussie plaatsvinden omtrent en onder welke voorwaarden er eventueel door de leden ingestemd kan worden.

Op 3 juli 2002 zijn wij door Laurus uitgenodigd om nader overleg te plegen over de door hen gewenste verlate invoering van de VGL-loonsverhoging. Mocht er een concreet voorstel op tafel komen dan zullen wij dat aan u voorleggen. De Dienstenbond CNV heeft Laurus duidelijk te verstaan gegeven dat er 3 juli aanstaande geen afspraak gemaakt kan worden omdat de leden de laatste stem hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga, tel: 0512 - 583 440; email: g.seffinga@cnvdibo.nl.

Drachten, 10 juni 2002.