Prismant


Den Haag, 12 juni 2002
Zorg in kritieke toestand

De gezondheidszorg heeft de afgelopen jaren een enorme achterstand opgelopen. Dat is een van de uitkomsten van een vandaag gepresenteerd onderzoek. Het wachtlijstenvraagstuk dat momenteel in het middelpunt van de belangstelling staat, blijkt dan ook slechts een topje van de ijsberg. Met het wegwerken van de wachtlijsten zijn we er nog lang niet. Daar is veel meer voor nodig.

GlaxoSmithKline heeft vandaag in Nieuwspoort het rapport "Zicht op de Zorgkloof" gepresenteerd. Dit rapport geeft de resultaten weer van een onderzoek dat GSK uit heeft laten voeren door Berenschot en Prismant.

Achterstand 15 miljard euro
Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland een enorme kloof bestaat tussen de zorg enerzijds en datgene wat daadwerkelijk nodig is op basis van de behoefte van reeds bekende én van nog niet gediagnosticeerde patiënten anderzijds. Volgens het rapport gaat het naar schatting om een kloof van maar liefst 15 miljard euro.

Het is bekend dat de financiering van de gezondheidszorg in ons land al vele jaren fors uit de pas loopt. Dit met name op het gebied van de behoefte aan mensen en medische en technologische ontwikkelingen binnen de zorg. Maar dat het "achterstallig onderhoud" zó groot is, is nog niet eerder uit onderzoek naar voren gekomen.

De patiënt centraal
Het rapport "Zicht op de Zorgkloof" stelt de patiënt centraal en gaat uit van de wensen en behoeften van de patiënt op basis van de internationaal en nationaal geldende medische standaarden. Eén van de nieuwe uitgangspunten van dit rapport is dus het niet langer centraal stellen van het zorgaanbod, maar uitgaan van vraaggestuurde zorg.

Niet uitgesproken zorgvraag
In de huidige maatschappelijke discussies over de kwaliteit van de zorg in ons land, gaat het onterecht enkel om die gevallen die geregistreerd zijn.
Nieuw, en in eerdere onderzoeken nog niet aan de orde geweest, is wat in het rapport de niet uitgesproken zorgvraag heet. Dit vertegenwoordigt een post van 6 miljard euro.

Gaat het in geval van bijvoorbeeld wachtlijsten om geregistreerde patiënten, in Nederland is het percentage nog niet geregistreerde patiënten hoog: 30%. Zij zijn niet bekend in het zorgcircuit. Ze staan dus op geen enkele wachtlijst, laat staan dat ze behandeling ondergaan, hoewel dat volgens de internationaal geldende medische inzichten en afspraken wél nodig is.

Het gaat hierbij om patiënten die de arts (nog) niet consulteren omdat ze geen klachten hebben of bij wie de diagnose (nog) niet gesteld is. Er zijn dus veel meer wachtenden dan er op de wachtlijst staan. Behalve onderconsultatie en onderdiagnose, draagt ook onderbehandeling bij aan de zorgkloof. Dit vertegenwoordigt een bedrag van 9 miljard euro. De behandeling van suikerziekte (diabetes) is hiervan een duidelijk voorbeeld. In tweederde van de gevallen wordt niet het gewenste resultaat behaald.

Als wij zorg willen leveren volgens de geldende medische standaarden én de wachtlijsten op termijn laten verdwijnen, dan hebben we over 5 jaar 15 miljard euro extra nodig. Uitgaande van 16 miljoen Nederlanders komt dat neer op bijna 1000 euro per inwoner. Dit persbericht is uitgegeven door GlaxoSmithKline d.d. 12 juni 2002 nr. 46 1/2