TNO

Nieuws@TNO

Delftse hoogleraar comfort: eindgebruiker belangrijk in onderzoek

12-06-2002 - Een algemeen gevoel van comfort bestaat niet. In het onderzoek naar comfort moet vooral de eindgebruiker van een product betrokken worden. Dat zijn de uitgangspunten van het onderzoek dat prof. dr. Peter Vink gaat uitvoeren aan de TU Delft bij de faculteit Ontwerp, Constructie en Productie. Vink houdt vandaag, woensdag 12 juni, zijn intreerede, waarbij hij ingaat op de subjectieve beleving van het begrip comfort.

Naast zijn aanstelling aan de TU Delft is Vink werkzaam bij TNO Arbeid.

Boek
Op 12 juni verschijnt tevens het boek 'Comfortabel en slim werken' waaraan prof. Vink, samen met onder andere zestien TNO-collega's uit drie instituten (TNO Arbeid, TNO Bouw en TNO Industrie) een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Steeds meer werknemers aanvaarden een gegeven werkplek en functie niet als onveranderbaar; zij willen er graag zelf invloed op uitoefenen. Zoeken naar minder discomfort tot meer comfort is een belangrijk onderdeel. En dat geldt zeker als er verbeterplannen zijn. Volgens Vink zijn de belangrijke succesfactoren bij het verbeteren van arbeid: het actief betrekken en informeren van werknemers, het hanteren van een duidelijke structuur c.q. een stapsgewijze aanpak; en het benadrukken van ieders verantwoordelijkheid. Al jarenlang wordt geschreven over de positieve effecten van participatie. In veel bedrijven wordt dat vormgegeven door teamwork. Er zijn ook voorbeelden te over van verbeteringen, die samen met de medewerkers worden gerealiseerd. Deze aanpak is belangrijk, omdat met deze aanpak ingespeeld wordt op individuele behoeften, die moeilijk door het management van te voren zijn te bepalen; bovendien wordt de betrokkenheid van de medewerkers erdoor bevorderd.

Bij comfort speelt deze aanpak ook een grote rol, omdat de enige die kan bepalen of iets comfortabel is de werknemer zelf is. Comfort is een subjectief fenomeen, dat wil zeggen dat er grote verschillen zijn hoe comfort wordt ervaren. Dat betekent dat je de werknemer serieus moet betrekken bij het ontwerp van een nieuw product.

Het boek 'Comfortabel en slim werken' is een uitgave van Uitgeverij Kerckebosch te Zeist en kost EUR 50,00.

Nieuwsredactie, TNO

Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Inge Beckers, TNO Arbeid
telefoon 023 554 94 20
e-mail info@arbeid.tno.nl