Gemeente Utrecht

Het Filmhuis Voorbij
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten, om in grote lijnen het advies Het Filmhuis Voorbij als uitgangspunt voor het toekomstige beleid te nemen met één uitzondering. Het college streeft niet naar één artplex van twaalf zalen, maar naar twee complexen: een artplex van ongeveer 8 zalen met zo'n 1100 stoelen, gezamenlijk te exploiteren door de Wolff Cinema Groep en 't Hoogt en het Louis Hartlooper Complex met 4 zalen en ongeveer 500 stoelen.
De Wolff Cinema Groep en Stichting Filmtheater 't Hoogt hebben schriftelijk te kennen gegeven, dat zij ook in een artplex van ongeveer acht zalen de beoogde meerwaarde voor de film en filmpresentatie in Utrecht kunnen realiseren, die door de adviescommissie met haar voorstel is beoogd. Het zal eenvoudiger zijn om in de binnenstad een geschikte locatie te vinden voor een complex van ongeveer acht zalen dan voor een complex van twaalf zalen.

Nu de Utrechtse bevolking zich zeer duidelijk heeft uitgesproken in haar voorkeur voor visie A, is bekend, dat een multiplex, een groot bioscoopcomplex voor de mainstream publieksfilm, gevestigd zal worden op het Jaarbeursterrein.
Het college is van plan om op korte termijn in overleg te treden met de Jaarbeurs om te bezien, of op korte termijn grond beschikbaar gesteld kan worden om zo'n multiplex te realiseren.

Het college deelt de zorg van de commissie over het gebrek aan filmdoeken voor de bioscoopfilm en de beperkte kwaliteit van de accommodaties in de stad. Dit is des te zorgwekkender, omdat de belangstelling voor film onverminderd hoog is in Utrecht.

Het college is van plan om binnen de bestaande budgetten, die voor film en AV beschikbaar zijn, een budget voor incidentele filmactiviteiten te creëren. Vooralsnog zal hiervoor een beperkt budget (EUR 15.000,-) beschikbaar zijn.

Fusie De Vloer en Ekko, Tivoli naar het muziekpaleis Het college van burgemeester en wethouders wil de kwaliteit, diversiteit en continuïteit van de popmuziek in de stad binnen het beschikbare budget gegaranderen. Dat kan volgens het college door enerzijds vast te houden aan huisvesting van stichting Tivoli in het te realiseren muziekpaleis in het Stationsgebied en anderzijds een fusie tussen de stichtingen De Vloer en Ekko te bewerkstellingen. Aan De Vloer en Ekko wordt een combinatie van sanering en structurele verhoging van het exploitatiebudget geboden als premie voor de te realiseren fusie. Deze dient op 1 juli 2003 een feit te zijn.

Uit het onderzoek van Berenschot, 'De Utrechtse poppodia, hoe nu verder?', verricht in opdracht van de gemeente, blijkt dat de poppodia Tivoli, De Vloer en Ekko voor betrekkelijk weinig geld - structureel EUR 0,6 mln - een aantrekkelijk, divers, artistiek interessant en goed bezocht popaanbod brengen. Vastgesteld wordt ook dat alledrie de podia met problemen te kampen hebben: Tivoli vanwege de geluidshinderproblematiek, Ekko vanwege het aanzienlijk negatief eigen vermogen en op termijn onvoldoende exploitatiebudget en De Vloer vanwege onvoldoende exploitatiebudget. Oplossing van de problematiek van Tivoli ligt in de - al geplande - verhuizing van het podium naar het nieuwe muziekpaleis, waar ook Muziekcentrum Vredenburg en SJU Jazzpodium onderdak krijgen. De basis voor zelfstandig functioneren van De Vloer en Ekko is wankel, het artistieke aanbod is niettemin interessant en nuttig naast het grootschaliger aanbod in het muziekpaleis. Met een fusie tussen De Vloer en Ekko kunnen de twee podia aan slagkracht en doelmatigheid winnen en zich vanuit een meer solide basis verder ontwikkelen.

De Vloer en Ekko dienen vóór 1 oktober 2002 een gezamenlijk fusieplan met een deugdelijke, sluitende begroting voor te leggen, die een duidelijke verbetering tussen beheerskosten en programmakosten laat zien. Zichtbaar moet zijn welk pakket activiteiten de nieuwe organisatie te bieden heeft en in welke mate Ekko en De Vloer in het nieuwe profiel herkenbaar blijven. De nieuwe organisatie kan, naast sanering van de negatieve vermogenspositie van de twee fusiepartners en een investering in de geluidsisolatie van de locatie van Ekko, rekenen op een structurele subsidieverhoging van EUR 0,1 mln. De nieuwe organisatie beschikt daarmee over een structureel subsidiebudget van ruim EUR 337.000 op jaarbasis.

Het voorstel komt aan de orde in de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Regie Bouma, afdeling communicaite stadhuis Utrecht, 030-286 11 55.

Utrecht, 12 juni 2002