Gemeente Waalwijk

Beknopt verslag van de bewonersbijeenkomst op dinsdag 4 juni 2002 voor bespreking van de wijkbudgetten 2002 Sprang-Capelle.

De heer Elschot stelt voor: van Baardwijk (wethouder), Ferd Schellekens (stadswachten), A. Hendriks (coordinator), B. Horsthuis (politie), Th. Heitinga-van Dalen (verslag)

En er zijn tevens ca. 20 bewoners aanwezig.

De heer T. Elschot opent de vergadering en heet iedereen welkom. De invoering van wijkbudgetten is nieuw voor de gemeente en voor de bewoners.

Een wijkbudget is een budget voor extra zaken, het geld is verdeeld over de verschillende kernen en mag in principe niet worden besteed aan reguliere zaken. Er is nauwkeurig gekeken naar de verschillende vragen. Op de verschillende formulieren zijn veel zaken aangegeven die te maken hebben met sociaal gedrag. Er wordt gedacht om een soort flyer te maken waarin wordt aangegeven hoe om te gaan met een aantal zaken. Er wordt aandacht gevraagd voor het over de schutting kijken door de burgers, men is samen verantwoordelijk voor de wijk.

Vanuit het budget zijn de 30 km. borden gefinancierd die kinderen hebben gemaakt

Er zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld:

De wijkteamleiders (afdeling Bor) worden budgetverantwoordelijk voor de wijkbudgetten.

In de wijkteams worden bewoners opgenomen en er wordt gestreefd naar een meerderheid van bewoners in de wijkteams. De bewoners worden door de wijkteams zelf benaderd. Daarbij wordt met name gezocht naar bewoners die zich voor de betreffende wijk hebben ingezet op een wijze die het individuele belang overstijgt.

Bewoners nemen maximaal 3 jaren achtereen zitting in een wijtkeam, waarna zij gedurende een periode van 3 jaar niet meer zitting kunnen nemen in een wijkteam.

Het wijkteam heeft als taak voorstellen te doen voor de besteding van de wijkbudgetten.

Het wijkteam is verplicht zorg te dragen voor een openbare vergadering voor de bewoners waar de prioriteitsvolgorde van uit te voeren activiteiten wordt vastgesteld.

Voor zover vallend binnen de beschikbare middelen worden deze activiteiten ook uitgevoerd tenzij het College van oordeel is, dat de gemeentelijk of andere belangen onevenredig worden geschaad wanneer de betreffende activiteit wordt uitgevoerd.

Bewoners moeten bij de organisatie van uitvoering een rol spelen. Anders gaat de uitvoering niet door.

Samenstelling wijkteam Sprang-Capelle en Waspik

Sprang: Corrie Spuijbroek en Cees Versteeg

Vrijhoeve: Mia van Gessel

Capelle: Gerard Damen (contactpersoon)

Waspik- Boven Theo Zijlmans en Rita van Strien.

Waspik: Nicoline Lambooij en Jan van Hooren

Gemeente Waalwijk Ted Elschot en Marijke van Vliet

Casade Gerda Pals en Peter Willems

Volksbelang Jos Krols

Politie John de Kloe en Jan van Ravenstein

Stadswacht Anton Gloudemans en Ferd Schellekens

Mozaiek Arie Hobo en Erica v.d. Heyden.

De uitgangspunten van het wijkteam zijn: eerlijke verdeling over de wijken en geen wijkbudget besteden aan zaken waar andere middelen voor te vinden zijn.

Het doel van deze avond is besluiten nemen over de besteding van het wijkbudget Sprang-Capelle naar aanleiding van voorstellen die door het wijkteam worden voorgelegd.

De heer Horsthuis geeft een uitgebreide toelichting op de taken van het politieteam van Waalwijk en geeft aan dat ook de politie om meer inzet van de burgers vraagt in een aantal gevallen, als voorbeeld wordt geluidsoverlast genoemd.

Na de zomervakantie wordt een overzicht van de structuur en taken van het politieteam Noord-Brabant waar het team van Waalwijk deel uitmaakt, gepubliceerd in de Maasroute.

Vervolgens geeft de heer Elschot een overzicht van de aanvragen waarvan het wijkteam voorstelt om ze niet te honreren, het gaat om bijvoorbeeld zaken die bij het reguliere onderhoud horen.

Naar aanleiding hiervan worden de volgende opmerkingen gemaakt:

Door een van de aanwezigen wordt aangegeven dat in de Nieuwe Vaart 30 km. borden staan, maar op de weg staat nog 50 km. De heer Elschot geeft aan dat men bewust is dat op een aantal plaatsen dit moet worden aangepast in de gemeente Waalwijk. De afdeling BOR is bezig met een inventarisatie en planning.

Er wordt verwezen naar zaken die kunnen worden gemeld bij het meldpunt van de gemeente, tst. 683630. Bijvoorbeeld onderhoud groen etc.

Een deel van het wijkbudget van 2001 wordt gebruikt voor de aanpassingen en verbeteringen aan speelvoorzieningen. Comité Sprang heeft een voorstel gedaan voor een vakantieweek in Sprang, er wordt voorgesteld om dit in de voorjaarsvakantie 2003 ten uitvoer te brengen.

Ten aanzien van de onveilige situatie bij basisschool Vrijhoeve wordt door een van de aanwezigen voorgesteld om het paadje ter plaatse anders aan te leggen.

Er wordt door een van de aanwezigen aandacht gevraagd voor het trottoir in de Rembrandtlaan, het gaat hier om een onduidelijke situatie. De heer Elschot zegt toe de situatie ter plaatse te gaan bekijken.

PAUZE

De heer A. Hobo geeft een toelichting op het voorstel voor Capelle,

het gaat om een budget van 9002,00:

PL
Playmobiel 20 middagen/avonden inhuren op het
voetbalterrein/speeltuin Kenndystraat voor meer contact met de jeugd in de wijk en het voorkomen van overlast van honden en het vuilstorten.

PL
De oude betonfundering van de televisiemast moet worden verwijderd en een tafeltennistafel wordt geplaatst in overleg met de bewoners.

PL De ruimte bij de garageboxen moet beter worden verlicht.

PL En een budget voor bijv. straatspeeldag of een buurtactiviteit.

Mw. Van Gessel geeft een toelichting op het voorstel voor Vrijhoeve,

het gaat om een budget van 20462,00.

PL
Het verkeersplein aan de Akkerwinde/Bernhardstraat opnieuw aanplanten (is regulier) en eventueel voorzien van grote keien of een kunstwerk.

PL
De doorgang van de Koolmees naar de Leewerik geeft veel overlast, in overleg met de bewoners kan deze anders worden ingericht.

Voorgesteld wordt om de overgang van klinkers naar trottoirtegels te markeren met kunststof schamppalen, zodat de kinderen en automobilisten weten waar rijbaan en trottoir is.

PL Het evenemententerrein wordt deze zomer opnieuw ingezaaid. Het voetbalterrein wordt meer naar het noorden gelegd.

Er wordt voorgesteld om ten laste van het wijkbudget langs de slootkant een hek te plaatsen, zodat de bal niet meer in de sloot terechtkomt en een schietwand te plaatsen.

PL Op het evenemententerrein een sportmobiel inschakelen.

PL Aan de achterzijde van de speeltuin aan de Koekoek een hek plaatsen zodat een goede afscheiding met de waterpartij komt.

PL Op het voetbalterrein aan de Ganzerik een schietwand plaatsen zodat de kinderen uit de wijk meer naar dit terrein komen.

PL Aanpassingen speeltuinen in de wijk

Er wordt door een van de aanwezigen aandacht gevraagd voor het pad vanuit de wijk naar

o.a. het voetbalveld en de skatebaan, het is een gevaarlijke situatie.

Mw. Spuijbroek geeft een toelichting op het voorstel voor Sprang,

het gaat om een budget van 12629,00:

PL Het voorstel is de cultuurhistorische waardenkaart als project op de scholen mee te nemen zodat de kinderen inzicht krijgen wat de waardenkaart inhoudt.

PL Het speeltuintje in Achter de Hoven aanpassen, gezien er steeds meer kinderen vanuit de Van der Duinstraat daar komen spelen.

PL De beplanting in de Speeltuin Kastanjelaan in overleg met de kinderen uit het regulier budget aanpassen en een schommel plaatsen.

PL Op verzoek worden twee banken geplaatst in het plantsoen bij de gymzaal.

PL Het voetbalveld achter het bondsgebouw opnieuw aanleggen.

PL Twee lichtmasten achter hondenuitlaatplaats Sprang-zuid bijplaatsen.

PL Playmobiel of sportmobiel inzetten om de jeugd meer mogelijkheden te geven om te spelen.

PL Budget voor kleine zaken in de wijk, bijvoorbeeld straatspeeldag

Door de heer Elschot wordt gewezen op veel middelen/inzet voor dit jaar in het bijzonder

voor de jeugd, bijvoorbeeld de inzet van een sport -en playmobiel, de voetbalveldjes en

speelvoorzieningen.

De verschillende aanpassingen in de wijk worden in overleg met bewoners en het

bewonerscomitie bepaald. De werkzaamheden moeten dit jaar worden afgerond.

Conclusie:

De aanwezigen zijn het eens met de voorstellen. Deze worden vervolgens voorgelegd aan

het College.

De heer Van Baardwijk geeft aan dat het jammer is dat er weinig mensen aanwezig zijn. Hij

heeft het zelf als positief ervaren en bedankt vrijwilligers in het bijzonder voor hun inzet. .

De heer Elschot bedankt iedereen voor zijn-en haar inbreng en sluit de vergadering.

Sprang-Capelle, 5 juni 2002.

sector Grondgebiedszaken Th.M.C. Heitinga-van Dalen