CBS

Omzetvolume detailhandel in april groter

In april 2002 is het omzetvolume van de detailhandel 2,6% groter dan in dezelfde maand vorig jaar. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat winkelen in deze periode 3,7% duurder is geworden. De omzet van de detailhandel is 6,4% groter dan in april vorig jaar. In april heeft de consument voor 6,5 miljard euro bij de detailhandel uitgegeven, gemiddeld 960 euro per huishouden. Hiervan is 600 euro besteed bij de non-foodsector.

Prijsstijging foodsector zwakt af
De relatief sterke prijsstijging in de foodsector is de afgelopen maanden afgezwakt. In april lagen de prijzen bij onder meer de supermarkt, de groentewinkel en de slagerij 3,5% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari stegen de prijzen nog met 7,5% in vergelijking met vorig jaar. Het omzetvolume in de foodsector is in april flink gegroeid (+5%), zodat de omzet bijna 9% hoger ligt dan in april 2001.

Bescheiden volumegroei non-foodsector
In de non-foodsector van de detailhandel is het omzetvolume in april 1,2% toegenomen in vergelijking met vorig jaar april. De prijzen zijn in deze periode met 3,9 procent gestegen, de omzet met 5,1 procent. De textielsupermarkten (+16,8%) en de drogisterijen (+11,2%) hebben in april een relatief sterke omzetgroei geboekt. Ook de doe-het-zelfbranche heeft de omzet meer dan gemiddeld zien groeien. De omzet bij de branches huishoudelijke artikelen, consumentenelektronica en woninginrichtingartikelen lag duidelijk onder het gemiddelde.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in koopdagen. Zo heeft april dit jaar een dinsdag meer, maar een zondag minder dan april 2001. Ook vinden de verkopen voor Pasen dit jaar deels plaats in maart en deels in april, terwijl vorig jaar de Paasverkopen geheel in april vielen.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. P.J. Mooijman, tel. (070) 337 44 71.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-116
12 juni 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht