Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

29-05-2002
Betuweroute
Informatiedag geluidsschermen

Op woensdag 12 juni organiseert de Projectorganisatie Betuweroute een informatiemarkt over de te plaatsen geluidsschermen langs de Betuweroute. In dit artikel leest u meer over de informatiemarkt.

Wanneer: woensdag 12 juni 2002
Waar: Dorpshuis te Groessen
Programma: van 15 uur tot 20 uur informatiemarkt van 20 uur tot ± 21 uur samenvatting van reacties en discussie na afloop een borrel
Informatiemarkt: Beeldmateriaal geluidsschermen Geluidsdemonstratie
Gelegenheid voor het stellen van vragen en geven van reacties Achtergrond
In het jaar 2000 zijn de bouwactiviteiten voor de Betuweroute in de gemeente Duiven van start gegaan. Onderdeel hiervan is de bouw van geluidsschermen aan weerszijden van de spoorbaan. In eerste aanleg was voorzien de geluidsschermen langs de Betuweroute te plaatsen in de jaren 2004 en 2005. Hierbij was het uitgangspunt dat de geluidsschermen als onderdeel van de spoorbouw langs de gehele Betuweroute gebouwd zouden worden.
Inmiddels zijn de inzichten hierover gewijzigd en is het plan opgevat in Duiven de geluidsschermen gelijktijdig te bouwen met de onderbouw (o.a. de wijzigingen van de wegen, de viaducten, de tunnels en de baan). De schermen kunnen hierdoor eerder dan in 2004 gebouwd worden. Een belangrijk voordeel is dat de spoorbouw (dwarsliggers, ballastbed, bovenleidingen e.d.) zal plaats vinden tussen de schermen zodat eventuele geluidhinder geheel of grotendeels voorkomen kan worden. Tevens zal de eindsituatie sneller bereikt worden zodat het landschap eerder zijn definitieve vorm krijgt.

Uitgangspunten en vormgeving
In het Tracébesluit Betuweroute is vastgelegd dat er aan weerszijden van de spoorbaan bij Groessen 4 meter hoge geluidsschermen worden geplaatst. Tevens is vastgelegd dat de geluidsschermen aan het zicht onttrokken worden met beplanting. Randvoorwaarde is natuurlijk dat de schermen voldoende effectief zijn. Aan de hand van deze uitgangspunten is een ontwerp van de geluidsschermen gemaakt.
De materiaalkeuze van het scherm is gevallen op houtwolcement-platen. Met dit materiaal zijn in Nederland al vele geluidsschermen langs spoorbanen geplaatst. Vaak zijn de schermen voorzien van klimopbeplanting. In de plannen is opgenomen dat ook in Groessen klimop zal groeien tegen de geluidsschermen.
Tussen de spoorsloot en de geluidsschermen is een strook van ± 4 meter beschikbaar om beplanting op aan te brengen. Hiermee is er voldoende ruimte om beplanting aan te brengen die tot de gewenste hoogte kan uitgroeien. Er zijn twee varianten uitgewerkt voor de beplanting: een met haagbeplanting en een met vrij uitgroeiende struiken. Voor de noordzijde is een ander sortiment beplanting bepaald dan voor de zuidzijde in verband met de verschillen in zonuren.

Voorlichting en inspraak
Op de informatiedag is allerlei informatie over de geluidsschermen beschikbaar. Uiteraard wordt de vormgeving van de geluidsschermen op verschillende wijzen getoond (voorbeelden van materialen, planten, visualisaties). Maar ook de toekomstige geluidssituatie is te beluisteren. Met een computer en een geluidsinstallatie kan per woning de toekomstige situatie beluisterd worden.
In de toekomst zullen de geluidsschermen een belangrijk onderdeel vormen in het landschap ten zuiden van Groessen. Om deze reden wil de Projectorganisatie Betuweroute de omwonenden in de gelegenheid stellen in te spreken op de plannen. Hierbij zijn de beplanting aan de bewonerszijde en de hoogte van de geluidsschermen een gegeven. Deze zijn namelijk al vastgelegd in het Tracébesluit Betuweroute. Wel is het mogelijk om in de wijze van beplanting aanpassingen aan te brengen.

Besluitvorming
Voordat de geluidsschermen gebouwd kunnen worden is het nodig dat er enkele besluiten genomen worden. Zo moet het ontwerp op enkele onderdelen nog uitgewerkt worden en moet een bouwvergunning aangevraagd en verkregen worden. Deze stappen zijn nog niet genomen. Afhankelijk van de uitkomsten van de informatiedag zal de Projectorganisatie Betuweroute vervolgstappen bepalen. Hierover worden de inwoners van Groessen en omgeving uiteraard op de hoogte gehouden via deze informatiepagina.

Openingstijden informatiecentrum
Op elke woensdag- en donderdagmiddag is het informatiecentrum aan de Lodderhoeksestraat bij Angeren geopend voor het algemene publiek tussen 13:30 en 16:00 uur.

Rondleidingen
Het is mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan het werkterrein aan de westzijde van het Pannerdensch Kanaal (Lodderhoeksestraat Angeren). Er wordt dan na een kopje koffie of thee een presentatie over het werk en een rondleiding over het werkterrein verzorgd. Uiteraard wordt hierbij ingegaan op het ontwerp van de tunnel, de boortechniek en de landschappelijke inpassing. Het programma duurt ongeveer 2 uur.
Zowel individuen, als kleine groepen (max. 10 personen) kunnen zich voor een bezoek op zaterdag aanmelden op tel. 0481 - 427000. Op werkdagen worden ook rondleidingen verzorgd, maar dan voor groepen groter dan 10 personen. Hierbij wordt in onderling overleg een geschikt moment afgesproken.

Adressen
Projectorganisatie Betuweroute
Lodderhoeksestraat (ongenummerd)
6687 LS Angeren

Postadres:
Projectorganisatie Betuweroute
Postbus 16
6687 ZG Angeren

Algemeen telefoonnummer: 0481 - 427 000
Algemeen faxnummer : 0481 - 427 010