Gemeente Bergh

Nuttigen van alcohol op de openbare weg verboden. 12-06-2002

De gemeente Bergh verbiedt het nuttigen van alcoholhoudende dranken op de openbare weg. In alle bebouwde kommen van de gemeente gaat, met ingang van 15 juni 2002, dit verbod gelden. In de huidige Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een artikel opgenomen die dat mogelijk maakt. Het verbod geldt niet voor een terras dat behoort bij een horecabedrijf of de plaats waar opgrond van de Drank- en Horecawet een ontheffing is verleend.

Alcoholgebruik op straat

De maatregel wordt genomen omdat de politie vaak wordt geconfronteerd met vooral jeugdigen, die door overmatig drank gebruik op de openbare weg overlast voor de omgeving veroorzaken. Deze situatie is ongewenst, inwoners van de gemeente die hiermee te maken hebben voelen zich hierdoor onveilig. Met het verbod geeft de gemeente aan dat zij verantwoordelijk is voor de veiligheid van de burgers.

De overtreder wordt bestraft

Als de politie constateert dat er op de openbare weg door personen alcoholhoudende drank wordt genuttigd of dat zij geopende flessen/blikjes etc. met alcoholhoudende drank bij zich hebben, treedt zij verbaliserend op. Onder de openbare weg moet mede worden verstaan: parkeerterreinen, pleinen, openplaatsen, plantsoenen, speelweiden, stoepen, trappen portieken etc. De politie kan de flessen/blikjes etc. in beslag nemen, maar maakt in elk geval een proces-verbaal op dat naar de officier van justitie wordt gestuurd. Een overtreding kan worden bestraft met een hechtenis van maximaal drie maanden of een geldboete. Een eerste overtreding wordt in de praktijk meestal afgedaan met een bekeuring van E 50.