STICHTING NEDERLAND SCHOON

Proefproject Hoge Veluwe en Nederland Schoon succesvol

Hoenderloo/Den Haag, 11 juni 2002

Succesvolle pilot tegen zwerfafval in Het Nationale Park De Hoge Veluwe
De pilot ter voorkoming van zwerfafval in het open veld in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is succesvol afgesloten. De Hoge Veluwe constateert een afname van ruim 10% zwerfafval.

Dit goede resultaat ligt boven verwachting te meer daar de bezoekers in het Park beduidend meer moeite moesten doen om hun afval weg te gooien. Ruim 80 kleine afvalbakken zijn uit het Park weggehaald en vervangen door slechts een zestal centrale Afvalpunten. Dat betekende voor bezoekers dat ze het afval langer bij zich moesten houden. Dit gebeurde in speciale afval-rugzakjes die gratis bij de ingang van het Park uitgedeeld werden. Tijdens de pilot is geconstateerd dat automobilisten bereid zijn om hun afval mee te nemen tot buiten het Park. Er werd slechts 1020 kilo vuil opgehaald gedurende de actie; dit is 12.5% minder dan normaal.

Gezien het geconstateerde draagvlak van de bezoekers gaat De Hoge Veluwe in de toekomst werken met dit systeem. Gedacht wordt aan centrale ondergrondse containers. De pilot heeft duidelijk aangetoond dat het een besparing van menskracht en dus geld oplevert. Een bijkomend voordeel is dat het Park niet langer ontsierd wordt door diverse afvalbakken.

Het publiek reageerde enthousiast en soms ook verbaasd; dat bijvoorbeeld een sinaasappel- of bananenschil er twee jaar over doet om te verteren was voor velen een verrassing. Veel bezoekers hebben meegedaan aan de lootjeswedstrijd, die gekoppeld was aan deze actie. De winnaar met het winnende lot krijgt een heren of dames fiets.

De Hoge Veluwe heeft deze pilot tussen Hemelvaart en Pinksteren uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Nederland Schoon, de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en SITA, specialist op het gebied van afvalstoffenmanagement. De Stichting Nederland Schoon zal aan de hand van de resultaten van dit onderzoek bekijken hoe deze aanpak eventueel ook bij andere natuurbeheerders geïmplementeerd kan worden.
16
Noot voor de redactie