Gemeente Bergen



Gemeentehuis gesloten

Commissievergaderingen
Spreekuur budgetconsulente vervalt
Inenting meningokokken
Aanvragen voor koninklijke onderscheidingen
Doe mee aan twee wandeltochten
Overlast door jongeren
Inzamelen textiel
JOP naar Well
Vrijdagochtend 14 juni is het gemeentehuis gesloten

Vrijdagochtend 14 juni is het gemeentehuis gesloten vanwege het jaarlijkse uitstapje van de medewerkers. Het gemeentehuis is wel telefonisch bereikbaar, houdt er rekening mee dat veel ambtenaren dan niet aanwezig zijn.

Alle afdelingen, zoals bijvoorbeeld Bevolking en Welzijn, zijn dan niet bereikbaar. Maandag 17 juni kunt u weer voor al uw zaken terecht in het gemeentehuis.

De eerstvolgende raadsvergadering is op dinsdag 9 juli 2002. U bent De agenda staat nog niet vast.

Commissie Welzijn

De vergadering van de commissie Welzijn is op dinsdag 18 juni 2002. De vergadering wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 19.00 uur.

AGENDA:

1. Opening;

2. Definitieve vaststelling van de agenda (art 123 Cie Verordening);
3. Spreekrecht burgers (art 17 Cie Verordening) - insprekers dienen om 19.00 uur aanwezig te zijn;

4. Verslag vergadering commissie Welzijn van 21 mei 2002;
5. Actuele Ontwikkelingen toegelicht door een lid van het college;
6. Collectief Vraagafhankelijk Vervoerssysteem;
7. Lezing Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE);
8. Plan van aanpak VVE, onderdeel GOA-(Gemeentelijk Onderwijs Achterstands) plan periode 2002-2006;

9. Rondvraag.

In de fractieruimte liggen voor leden de volgende stukken ter inzage:
1. Besluitenlijsten B&W van 20 mei tot 4 juni 2002;
2. Projectenplanningen Sector Inwoners, Sector Grondgebied, Sector Middelen en Sector Managementondersteuning;
3. Tussenstand prestatienormering huursubsidie 2001-2002;
4. Verslag overleg onderwijsplatform 23 mei 2002;
5. JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) Well;

6. Managementrapportage juli 2002;

7. Verslag van het overleg met het Platform Voorzieningen Gehandicapten d.d. 27-05-02;

8. Verslag van het overleg met de Seniorenraad d.d. 23-05-02
Commissie Grondgebiedszaken

De vergadering van de commissie Grondgebiedszaken is op woensdag 19 juni 2002. De vergadering wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 19.00 uur.

AGENDA:

1. Opening;

2. Definitieve vaststelling van de agenda (art 123 Cie Verordening);
3. Spreekrecht burgers (art 17 Cie Verordening) - insprekers dienen om 19.00 uur aanwezig te zijn;

4. Verslag vergadering commissie Grondgebiedszaken van 22 mei 2002;
5. Actuele Ontwikkelingen toegelicht door een lid van het college;
6. Bouw van rijhal met ponystalling op een gedeelte van het sportterrein `De Venhorst';

7. Milieuplan 2002-2005;

8. Toelichting op Reconstructie door Mevr. Hilde Gorissen;
9. Rondvraag.


In de fractieruimte liggen voor leden de volgende stukken ter inzage:
1. Besluitenlijsten B&W van 20 mei tot 4 juni 2002;
2. Projectenplanningen Sector Inwoners, Sector Grondgebied, Sector Middelen en Sector Managementondersteuning;
3. Managementrapportage juli 2002;

4. Bouw/aanleg bergbezinkbassins op de locaties Kerkstraat, De Flammert en Schilderslaan.

Commissie ABZ

De vergadering van de commissie ABZ is op donderdag 20 juni 2002. De vergadering wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 19.00 u.

AGENDA:
2. Definitieve vaststelling van de agenda(art 123 Cie Verordening); 3. Spreekrecht burgers (art 17 Cie Verordening) - insprekers dienen om 19.00 uur aanwezig te zijn;
4. Verslag vergadering commissie ABZ van 23 mei 2002;
5. Actuele Ontwikkelingen toegelicht door een lid van het college;
6. Regio Noord- en Midden-Limburg:
a. toekomstige inrichting facilitair bureau, b. toekomstige huisvesting regiodiensten;

7. Vervanging tankautospuiten brandweer;

8. Behandeling financiële zaken in college, commissie en raad;
9. Beschikbaarstelling krediet functioneringskosten Plaatselijke Groep Maasduinen (Leader+);

10. Rondvraag.


In de fractieruimte liggen voor leden de volgende stukken ter inzage:
1. Besluitenlijsten B&W van 20 mei tot 4 juni 2002;
2. Projectenplanningen Sector Inwoners, Sector Grondgebied, Sector Middelen en Sector Managementondersteuning;
3. Besluitenlijsten vergadering GS Limburg van 9 april tot en met 7 mei 2002 (inzagemap)

4. Verslag vergadering 28-11-2001 Polencomité Bergen-Milosaw;
5. Financieel jaarverslag 2001 Polencomité Bergen-Milosaw;
6. Managementrapportage juli 2002;

7. Vervallen organisatie Landelijke gemeentedag. Spreekuur budgetconsulente

Géén spreekuur in juli

In de maand juli vervalt het wekelijkse spreekuur van de budgetconsulente van PLANpraktijk. Normaal heeft de budgetconsulente van PLANpraktijk elke dinsdag en donderdag spreekuur in het gemeentehuis van 9.00 tot 14.00 uur. U kunt bij haar terecht voor hulp en advies over financiële vragen. Als u een afspraak wilt maken, neem dan dinsdag of donderdag contact op met de budgetconsulente, telefoon (0485) 34 83 90.

Inenting meningokokken C

Op maandag 17 juni 2002 vindt de vaccinatiecampagne meningokokken C plaats in sporthal Den Asseldonk in Nieuw Bergen. Alle kinderen uit de gemeenten Meerlo-Wanssum, Gennep en Bergen in de leeftijden van 1 tot en met 5 jaar en 15 tot en met 18 jaar worden die dag gevaccineerd tegen meningokokken C.

Vaccinatie

Vanaf 1 augustus 2002 wordt de vaccinatie tegen variant C van de meningokokkenziekte opgenomen in het reguliere vaccinatieprogramma. Dit betekent dat alle kinderen in Nederland standaard een vaccinatie krijgen aangeboden als ze de leeftijd bereiken van 14 maanden. Om ook kinderen te beschermen die deze leeftijd op 1 augustus al zijn gepasseerd, wordt landelijk een inhaalcampagne uitgevoerd voor iedereen geboren na 1 juni 1983 en vóór 1 juni 2001.

Uitnodiging

Omdat er in Nederland onvoldoende vaccin is om de gehele groep in één keer in te enten, wordt de helft voor de zomervakantie gedaan en de andere helft na de zomervakantie. Ieder kind dat voor de zomervakantie aan de beurt is, heeft een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Per dag is een verdeling gemaakt op postcode, waarbij er elk kwartier ongeveer 160 kinderen worden opgeroepen. De inenting is in de bovenarm. Voor een snelle afhandeling vraagt de GGD om kleding met korte mouwen te dragen. Vanwege de grootte van de te vaccineren groep en de complexe organisatie, kan er niet worden afgeweken van de tijd (zie uitnodiging), dag en locatie. De enige uitzondering is gemaakt voor scholieren van 15 tot en met 18 jaar die op het aangegeven tijdstip een herexamen, tentamen of proefwerk hebben. Zij kunnen op de aangegeven dag aan het eind van de middag komen.

Ondertekende oproep

Het is van groot belang dat iedereen die gevaccineerd wordt een ondertekende toestemmingsverklaring bij zich heeft. Deze verklaring staat afgedrukt op de oproepbrief. Jongeren vanaf 16 jaar mogen die verklaring zelf ondertekenen. Voor kinderen onder de 16 jaar moet één van de ouders dit doen. Zonder getekende verklaring mag de GGD op basis van de wet niet inenten.

Verkeersmaatregelen

Op maandag 17 juni worden er ongeveer 4200 kinderen gevaccineerd. Veel ouders van de kinderen komen met de auto waardoor mensen die in het gebied rondom de vaccinatielocatie wonen enige overlast ondervinden van geparkeerde auto's. Gezien de grootte van de groep is dit niet te vermijden. De GGD vraagt hier uw begrip voor. Naast de overlast van geparkeerde auto's zijn er die dag ook een aantal verkeersmaatregelen genomen. Zo is de hoofdweg naar het Raadhuisplein afgesloten voor verkeer. Via een omleiding zijn de winkels rondom het Raadhuisplein bereikbaar. In de straten Raadhuisstraat, Jeroen Boschstraat en de Vogellaan geldt die dag een parkeerverbod. Iedereen die opgeroepen wordt, krijgt een brief van de GGD waarin een plattegrond van de omleiding naar het parkeerterrein afgedrukt is. Daarnaast wordt u verzocht zo veel mogelijk te carpoolen of met de fiets te komen.

Meer informatie

De GGD Noord- en Midden-Limburg heeft een gratis informatienummer geopend. Het informatienummer (0800) 023 05 18 is op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur geopend. Hier kan iedereen terecht met vragen over de uitnodiging of de campagne. Algemene informatie staat ook op de internetsite van de GGD,
www.ggdnml.nl en is te verkrijgen via het landelijke informatienummer van postbus 51: (0800) 300 80 51.
Aanvragen voor een Koninklijke Onderscheiding
Vóór 1 augustus indienen
Ter gelegenheid van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin worden ieder jaar een aantal bekende en minder bekende Nederlanders met een koninklijke onderscheiding beloond.

Traditiegetrouw gebeurt dit tijdens de Algemene Gelegenheid (Lintjesregen), namelijk de dag voor Koninginnedag. Vooral vrijwilligers die zich gedurende langere tijd hebben ingezet voor de samenleving of mensen die zich iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving, komen voor een dergelijke onderscheiding in aanmerking.

Beoordeling

In het verleden kwam men vooral na een lange staat van dienst in het arbeidsproces voor een onderscheiding in aanmerking. Tegenwoordig is dat niet langer het geval en wordt vooral gekeken naar bijzondere persoonlijke verdiensten en opvallende prestaties. Of bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum van een vereniging.

In principe kan iedereen in de gemeente Bergen een aanvraag voor een koninklijke onderscheiding indienen. Lang niet iedere voordracht wordt echter gehonoreerd.

Andere gelegenheden

Niet alleen bij `de Lintjesregen', maar ook bij een andere speciale gelegenheden, kunnen mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Bergense gemeenschap worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Dat kan bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum van een vereniging. In het algemeen moeten dergelijke verzoeken voor een koninklijke onderscheiding minimaal vijf maanden voor de geplande datum van de uitreiking bij de burgemeester binnen zijn.

Voorwaarden

Om in aanmerking te kunnen komen voor een koninklijke onderscheiding moet aan specifieke voorwaarden worden voldaan. Daarbij telt wat iemand in een betaalde functie heeft gedaan alleen nog maar aanvullend mee. Vrijwilligers, vrouwen en minderheidsgroepen komen daardoor eerder in aanmerking voor een Koninklijke Onderscheiding.

Aanvragen

Wie overweegt een aanvraag voor een onderscheiding in te dienen, kan bij het bestuurssecretariaat van de gemeente Bergen een diskette met daarop het aanvraagformulier verkrijgen. Hiermee kan de aanvraagprocedure worden opgestart. Aan de hand van de vragenlijst van het aanvraagformulier dient men de nodige gegevens over de plaatsgenoot aan te leveren, waaronder een beschrijving van de (voormalige) werkkring en functie van de te onderscheiden persoon (decorandus) en vermelding van de volledige personalia. Ook mag bij de aanvraag een uitvoerige omschrijving van de bijzondere maatschappelijke verdiensten en activiteiten van de decorandus niet ontbreken. De beantwoording van de vragenlijst moet uitgebreid en nauwgezet gebeuren. Alleen complete en volledig ingevulde formulieren worden in behandeling genomen. Bij het inwinnen van informatie en het verstrekken van gegevens moet zorgvuldig worden gehandeld. Dit om te voorkomen dat de voor te dragen persoon op de hoogte raakt van de voordracht.

Vragen en aanvragen

Aanvragen voor de Lintjesregen 2003 moeten vóór 1 augustus aanstaande zijn ingediend bij de burgemeester van de gemeente Bergen. Aanvragen voor een Koninklijke Onderscheiding voor een bijzondere gelegenheid moet u minimaal 5 maanden van te voren indienen. Wie een verzoek later indient, loopt de kans dat de aanvraag voor de onderscheiding niet meer op tijd kan worden afgehandeld. Aanvraagformulieren kunnen worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente Bergen, Postbus 140, 5854 ZJ Nieuw Bergen of afgegeven worden op het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2, 5854 AX Nieuw Bergen, onder vermelding van 'vertrouwelijk' op de envelop. Voor vragen kunt u bellen met het bestuurssecretariaat, mevrouw M. Ceelen, telefoon (0485) 34 83 04. Wandel gratis mee rond Reindersmeer

Op zondag 16 juni kunt u gratis meewandelen rond het Reindersmeer.

In dit uitgestrekte wandelgebied, waar de natuur vrij spel heeft, komt u heerlijk tot rust. Onder begeleiding van een gids ontdekt u de schoonheid van de natuur rond het meer.

Meer informatie

De tocht begint om 9.00 uur en duurt ruim 2 uur. Startplaats op de sluisbrug in de Bosserheide in Well. Voor meer informatie kunt u bellen met Andries Arts, telefoon (0485) 34 83 83.

Ontdek je stekje bij zomerdag

Op zaterdag 22 juni kunnen kinderen deelnemen aan een speelse en spannende tocht in Nationaal Park de Maasduinen. Thema van de tocht is `zomerdag'.

Onder begeleiding van vrijwilligers leer je al spelenderwijs hoe de fotosynthese werkt in een boom. Ook kun je ervaren hoe het is om een bloem of bij te zijn. Het spelprogramma is voor Duits- en Nederlandstalige kinderen. Alle schriftelijke materialen zijn tweetalig. Per dagdeel kunnen minimaal 8 kinderen en maximaal 24 kinderen meedoen. Tot slot krijg je ook nog een eigen stekje. Kortom: doe mee aan deze spannende tocht.
Wanneer?

De tocht wordt gehouden op 22 juni, van 14.00 tot 16.00 uur. Startplaats is de informatieruimte van Staatsbosbeheer, Kapelstraat 71 in Afferden. De kosten bedragen 1,50 per deelnemer. Geef je vóór 15 juni op bij Consulentschap NME Limburg (IVN), telefoon (0475) 38 64 60 of e-mail: cnme.limburg@ivn.nl.
Textiel huis-aan-huis opgehaald
Op woensdag 19 juni haalt recyclingbedrijf De Cirkel weer textiel op in de gemeente Bergen. De Cirkel haalt het textiel in opdracht van de gemeente Bergen op in de gehele gemeente, dus ook in alle kernen en het buitengebied.

Dit jaar komt De Cirkel zes keer bij u langs. Na de inzameling van 19 juni haalt de Cirkel op de volgende data nog textiel bij u op:
* woensdag 11 september


* woensdag 13 november

Wij hopen dat de regelmatige inzameling van textiel steeds betere resultaten oplevert, zodat uiteindelijk geen textiel meer bij het afval belandt. Met textiel wordt onder anderen bedoeld:

alle soorten kleding, schoenen, huishoudtextiel en gordijnen.

Zakken

Enkele dagen voor de inzameling worden er huis-aan-huis zakken met opdruk verspreid. Het is de bedoeling dat u textiel in deze plastic zak doet en deze 's morgens vanaf 8.00 uur op de stoeprand klaarzet. Heeft u meer dan één zak, dan mag u uiteraard ook andere met textiel gevulde zakken klaarzetten.

Milieuvriendelijk

De Cirkel verzamelt en sorteert het ingezamelde textiel voor haar eigen kringloopwinkel. Hier is een steeds grotere vraag naar goede en goedkope gebruikte kleding. Het resterende textiel wordt afgezet bij collega-bedrijven en textielsorteerderijen. De achterliggende doelstelling van deze inzameling is dat er uiteindelijk geen herbruikbaar textiel bij het afval terechtkomt en textiel dus op een milieuvriendelijke wijze wordt hergebruikt.
Informatie
Mocht u meer willen weten over de inzameling van textiel dan kunt u bellen met De Cirkel, tel. (077) 382 77 66.
JOP naar Well
Op donderdag 13 juni wordt voor de jongeren in Well de Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) geplaatst op het parkeerterrein van de sportvelden. Deze locatie is gekozen in samenspraak met de politie, omwonenden, gemeente en de jongeren zelf.

In het afgelopen jaar zijn een aantal maatregelen getroffen op en rondom het parkeerterrein, zoals bijvoorbeeld de afsluiting van pad Rijksweg naar het parkeerterrein. Een andere belangrijke maatregel die is uitgevoerd, is de extra verlichting op het parkeerterrein. Onlangs heeft de Gemeente Bergen in overleg met de jongeren en de politie schriftelijke afspraken gemaakt en een reglement opgesteld over het gebruik van de JOP.

Basketbalplaats

Naast de plaatsing van de JOP wordt er ook een basketbalpaal geplaatst op het parkeerterrein. Om overlast en vandalisme op en rond de ontmoetingsplek te voorkomen houdt de politie voorlopig extra toezicht.