Openbaar Ministerie

Rotterdam, 12 juni 2002

Nieuwe aanhouding in onderzoek naar islamitisch terrorisme

In het onderzoek naar een extremistische islamitische organisatie is vanmorgen in de stad Groningen opnieuw een verdachte aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man met de Algerijnse nationaliteit. Bij de doorzoeking van de woning waar de verdachte verbleef is een aantal vermoedelijk valse of vervalste paspoorten aangetroffen.

In april werden in dit onderzoek vier verdachten aangehouden, van wie er een sinds vorige week voortvluchtig is na een ontsnapping uit de penitentiaire inrichting De Koepel in Breda.

Het vermoeden bestaat dat de verdachten deel uitmaken van de Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat (GSPC), een organisatie die bekend is van aanslagen in en buiten Algerije.
Zij hebben zich vermoedelijk bezig gehouden met de logistieke ondersteuning van de internationale jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam. Vanuit Nederland zouden strijders van de jihad zijn voorzien van (valse) identiteitspapieren, geld en onderdak.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket en wordt uitgevoerd door het Korps landelijke politiediensten.