Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Kinderalimentatie moet anders geregeld

Nr. 2002/75
12 juni 2002

Instantie voor vaststelling en inning van kinderalimentatie en vereenvoudiging berekening kinderalimentatie

Er moet één instantie komen die op verzoek van (een van) de ouders kinderalimentatie kan vaststellen en innen. Dat staat in de aanbevelingen van een interdepartementaal rapport over alimentatiebeleid. Als betaling uitblijft, zou deze organisatie ook beslag moeten kunnen leggen op het loon van de betalende ouder. Daarnaast moet de hoogte van kinderalimentie op een eenvoudige manier vastgesteld kunnen worden.

Demissionair staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft mede namens demissionair staatssecretaris Kalsbeek van Justitie het rapport aangeboden aan de Tweede Kamer. Uit de begeleidende brief van Verstand blijkt dat het huidige demissionaire kabinet een inhoudelijke reactie op het rapport overlaat aan een volgend kabinet.

Uit het rapport blijkt dat een groot deel (tussen de 43 en 65 procent) van de alleenstaande verzorgende ouders (meestal de vrouw) geen kinderalimentatie krijgt. De kinderalimentatie wordt niet vastgesteld of niet (tijdig) betaald. Het gevolg hiervan is dat de verzorgende ouders naar verhouding hogere kosten maken voor de verzorging van de kinderen dan hun ex-partners. Ook doen de verzorgende ouders door het uitblijven van de alimentatie een groter beroep op de bijstand dan noodzakelijk is. Om dit te voorkomen, doet het rapport aanbevelingen om de vaststelling en inning van de kinderalimentatie te verbeteren.

Op dit moment houden de rechterlijke macht, het Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen en de gemeentelijke sociale dienst zich voor verschillende groepen bezig met de inning en vaststelling van kinderalimentatie. Het rapport stelt dat één organisatie de vaststelling en inning van kinderalimentatie zou moeten overnemen. Als de ouders niet tot overeenstemming komen, kan deze organisatie op verzoek van (een van) de ouders de kinderalimentatie vaststellen en innen. De organisatie zou (tegen een vergoeding) open moeten staan voor alle ouders die uit elkaar gaan en niet alleen voor specifieke groepen.

Ook wordt in het rapport een eenvoudiger berekening van de hoogte van kinderalimentatie voorgesteld die in elk geval gebruikt zou moeten worden als de ouders er onderling niet uitkomen. In dit model bestaat de kinderalimentatie uit een onderhoudsdeel en een verzorgingsdeel. De niet-verzorgende ouder draagt een vast bedrag bij aan het onderhoud van het kind. Daarnaast betaalt hij of zij volgens vaste normen voor de zorg die de andere ouder op zich heeft genomen. Op dit moment wordt de hoogte van kinderalimentatie berekend aan de hand van de draagkracht van de niet-verzorgende ouder en de behoefte van het kind. De ingewikkelde manier van berekening maakt de verzorgende ouder afhankelijk van de medewerking van de ex-partner. Omdat de draagkracht van de betalende ouder in loop van de tijd kan veranderen, blijven voortdurend wijzigingen in de hoogte van alimentatie mogelijk.

In het rapport worden ook twee varianten op het bovengenoemde 'basismodel' voor de berekening van de alimentatie gepresenteerd. In de eerste variant wordt bij de vaststelling van het onderhoudsdeel van de alimentatie rekening gehouden met het inkomen van de betalende ouder. Dit voorstel is echter nog steeds eenvoudiger dan de huidige draagkrachtberekening, omdat hierbij alleen rekening wordt gehouden met het inkomen en bijvoorbeeld niet met schulden en bezit. Ook wordt de hoogte van de kinderalimentatie eenmalig vastgesteld en kan deze niet meer wijzigen. In een tweede variant wordt de alimentatie bovendien in het vierde, twaalfde en achttiende levensjaar van het kind aangepast aan de dan geldende kosten.


---
De volledige tekst van de brief van staatssecretaris Verstand aan de Tweede Kamer en het eindrapport IBO Alimentatiebeleid staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

12 jun 02 12:12