Gemeente Alphen aan den Rijn


Inventarisatie Vogelpark Avifauna

Naar aanleiding van de gebeurtenissen bij een vestiging van Van der Valk in Tiel, is ook de vestiging aan de Hoorn in Alphen aan den Rijn aan een grondige controle onderworpen. Begin februari heeft de heer M. van der Valk zelf hierom verzocht. Dit verzoek liep parallel aan het besluit van het college van b.en w. tot een bestuurlijke opdracht. In een gecoördineerde handhavingsactie van de afdelingen Bouwen en wonen, Milieu en de Brandweer zijn alle panden van het Vogelpark Avifauna, het motel en het wegrestaurant bezocht. Bij deze uitgebreide controle zijn geen ernstige gebreken of publieksonveilige situaties aangetroffen.

Tijdens deze controlebezoeken, die begin maart plaatsvonden, is de huidige situatie getoetst aan verleende bouwvergunningen, milieuvergunningen en gebruiks-vergunningen, met name op veiligheidsaspecten. Bij deze uitgebreide controle zijn geen ernstige gebreken of publieksonveilige situaties aangetroffen. Wel is een aantal minder ernstige tekortkomingen aangetroffen. Ook is gebleken dat in1965 een amusementenhal is gebouwd zonder bouwvergunning. Hiervan is proces-verbaal opgemaakt. Bij de uitbreiding van deze hal in 1993 is het gehele pand alsnog gelegaliseerd. Geconcludeerd kan worden dat voor alle bouwwerken de benodigde bouwvergunning is verleend. Tevens was het noodzakelijk dat een hoeveelheid opgeslagen koolzuurgasflessen in de kelders van een aantal panden gereduceerd moest worden tot de wettelijke toegestane hoeveelheid. Hieraan is direct gevolg gegeven.

Samen met Van der Valk is een actieplan opgesteld. Op 23 mei jl. heeft een eerste hercontrole plaatsgevonden. Op 17 juni vindt eindcontrole plaats. Geconstateerd is dat alle uit te voeren werkzaamheden inmiddels zijn aangevangen en dat noodzakelijke herstelwerkzaamheden binnen de gestelde termijnen zullen worden uitgevoerd. Algemene conclusie is dus, dat er zich geen problemen zullen voordoen ten aanzien van de van toepassing zijnde wet en regelgeving.

Tenslotte heeft op 24 mei 2002 een afvaardiging van de gemeente met o.a. burgemeester Schoof en de wethouders Voogd en Wienbelt een gesprek gehad met de heer M. van der Valk en twee directieleden van Avifauna, waarbij afspraken zijn vastgelegd. Tevens is de intentie uitgesproken de communicatie te verbeteren.

Onafhankelijk van de inspectie door de gemeente heeft ook het ministerie van VROM een eigen inspectieronde gemaakt door het vogelpark, het wegrestaurant en het motel. Hierbij is gebruik gemaakt van de gemeentelijke inventarisatie en het opgestelde actieplan. Doordat alle bevindingen van deze inspectie worden samengebracht in een rapport met de bevindingen van de andere vestigingen door het land, is vanuit Den Haag nog geen nader bericht ontvangen bij de gemeente.

Persbericht 38, 6 juni 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 12 juni 2002 laatste wijziging