Gemeente Voorburg-Leidschendam


Oproep om grensprobleem onderling op te lossen

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 12 juni 2002
---

Einde grenscorrectie in zicht?

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben op 10 juni jl. een brief gestuurd aan de gemeente Den Haag, waarin zij hen oproepen gehoor te geven aan de wens van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. De commissie verzoekt beide gemeenten om voor 1 juli a.s. een oplossing te zoeken voor hun grensprobleem. Als dit niet lukt zullen alle fracties gezamenlijk een initiatiefwetsvoorstel indienen.

Burgemeester Van Haersma Buma laat in een eerste reactie weten verheugd te zijn met het vorige week genomen besluit van de vaste Kamercommissie: "Wij zijn blij met de steun vanuit de Tweede Kamer. Wellicht dat er nu een doorbraak komt in een zaak die, naar onze mening, al veel te lang heeft geduurd". Dit besluit is een vervolg van een eerder verzoek (11 april jl.) van de Kamercommissie aan de provincie Zuid-Holland om de afhandeling van de grenscorrectie ter hand te nemen.

Volgens het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg gaat het om een paar hectare die de gemeente Den Haag weer moet teruggeven aan Leidschendam-Voorburg. Hiermee zou een correctie plaatsvinden op het in 2001 vastgestelde grensbeloop tussen Den Haag en het toenmalige Leidschendam. Leidschendam tekende daartegen bezwaar aan. Alhoewel wethouder Hilhorst van Den Haag het bezwaar voor een groot deel steunde, besloot het Haagse college niet van het vastgestelde grensbeloop af te wijken.

Over de inhoud van de brief aan het college van Den Haag is geen twijfel mogelijk. In heldere bewoording wordt aan Den Haag gevraagd om te luisteren naar de wens van de vaste Kamercommissie en in onderling overleg het grensprobleem op te lossen. "Het college hoeft alleen maar ja te zeggen tegen de grens zoals wij die op de kaart hebben aangegeven. Dan is er geen inmenging van de provincie Zuid-Holland of de Tweede Kamer meer nodig. Dit is een kans om aan onze inwoners te laten zien dat wij als goede buren, zonder ruzie, naast elkaar in de regio kunnen wonen, aldus Van Haersma Buma.