Gemeente Voorburg-Leidschendam


Wethouder Beenakker geeft startschot in belang van fietsers!

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 5 juni 2002

---

Dinsdag 11 juni 2002: Tijd voor de Fietsbalans

Aanstaande dinsdag 11 juni vindt de Fietsbalans plaats, een onderzoek naar de fietsvriendelijkheid van Voorburg. Wethouder Hans Beenakker (o.a. Verkeer) geeft om 12.30 uur het startschot bij de Hema op het Koningin Julianaplein in Voorburg. Met een speciaal ontwikkelde meetfiets wordt een representatief deel van het fietsnetwerk doorgemeten door de Fietsersbond in samenwerking met de gemeente Leidschendam-Voorburg. Twee jaar geleden is Leidschendam al doorgemeten en deze resultaten worden op 2 juli aanstaande aan de raad gepresenteerd.

De Meetfiets
De Fietsbalans geeft antwoorden op vragen als ´Hoe comfortabel en fietsvriendelijk zijn de fietspaden en verkeerslichten´ en ´In hoeverre concurreert de fiets in reistijd met de auto ? De meetfiets geeft een oordeel over aspecten als comfort van het wegdek, verplaatsingssnelheid, oponthoud, verkeershinder en omrijfactor. Ook worden er video-opnamen gemaakt van de weg-en kruispunten. Gelet wordt ook op het type verharding van de weg, de manoeuvre mogelijkheden en de eventuele aanwezigheid van obstakels.

Diverse routes
Een meetfiets en een auto rijden 16 routes met een gezamenlijke lengte van circa 30 kilometer. Deze routes verbinden willekeurige woningen met belangrijke fietsbestemmingen in Voorburg, zoals bijvoorbeeld het Servicecentrum van de gemeente, de NS stations en winkelcentra. - andere invalshoeken ->

Andere invalshoeken
Ook wordt gekeken naar de fietsambities van de gemeente. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het collegeprogramma, beleidsnota´s, budget en onderhoudsprogramma´s. Uit CBS-bestanden wordt het fietsgebruik, het diefstal- en ongevallenrisico bepaald.

Enquête
Na de meetdag van de Fietsbalans zullen fietsers op straat gevraagd worden naar hun mening over het gemeentelijk fietsbeleid en alle aanwezige voorzieningen (zoals fietspaden en stallingen). Alle resultaten bij elkaar geven een helder inzicht in de sterke en zwakke punten van het fietsbeleid van de gemeente. Ook worden de resultaten vergeleken met andere gemeenten en de landelijke doelstellingen. De Fietsbalans is een goed middel om het fietsbeleid te blijven verbeteren.

De Fietsbalansresultaten van alle gemeenten die in 2000 zijn getest, kunt u vinden op: www.fietsersbond.nl