Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Datum: 12 juni '02
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties Betreft: Gemeenschapsonderwijs roept op tot samenwerking in het officieel onderwijs.

Het Gemeenschapsonderwijs wenst te reageren op de beroering die is ontstaan naar aanleiding van de "uitgelekte" nota van de minister van onderwijs rond de rol van steden en gemeenten in het onderwijs. Het Gemeenschapsonderwijs is geen voorstander van een enkelsporig overnamescenario Het gelooft meer in netoverschrijdende samenwerkingsverbanden binnen het officieel onderwijs die kunnen uitmonden in een netwerk van open pluralistische scholen. Het betreurt dan ook de eerder ongenuanceerde reactie van het OVSG en roept de partners van het officieel onderwijs op om rond tafel te zitten om die samenwerking tot stand te brengen.

Vrije keuze
Een scenario waarbij enkel steden en gemeenten zouden instaan voor het basisonderwijs brengt de vrije keuze van ouders in gevaar. Op dit ogenblik is het gemeenschapsonderwijs het enige net dat dat de vrije keuze in alle delen van Vlaanderen en Brussel kan realiseren.

Eenheid pedagogisch project
Het gemeenschapsonderwijs is ook van oordeel dat een scheiding van basis- en secundair onderwijs geen zin heeft omdat het geheel van opvoeding en vorming moet gedragen worden door één pedagogisch project dat over onderwijsniveaus en onderwijsvormen heen op dezelfde inspiratie stoelt.

Samenwerking
Het gemeenschapsonderwijs is reeds lang een uitgesproken en actieve voorstander van een samenwerking binnen het officieel onderwijs. Zo is er het initiatief van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) om sinds november vorig jaar samen met het Onderwijssecretariaat Van Steden en Gemeenten (OVSG) en het Gemeenschapsonderwijs besprekingen te voeren om deze samenwerking tot stand te brengen. Het gemeenschapsonderwijs heeft reeds met alle provincies en meerdere steden en gemeenten (bv Gent, Antwerpen.....) contacten gelegd voor een toekomstige samenwerking. Ook vrije gesubsidieerde scholen worden uitgenodigd om mee vorm te geven aan het pluralistisch pedagogisch project te omschrijven. Deze samenwerking waarbij de knowhow en middelen van de verschillende netten worden samengebracht, kan alleen maar de reeds hoge kwaliteit van het officieel onderwijs versterken. Dergelijk samenwerkingsmodel heeft reeds in 1995 geleid tot de tot standkoming van de Vlaamse Autonome Hogescholen. Die samenwerkingsvorm wordt door iedereen als een meerwaarde beschouwd.

Kostprijs
Het gemeenschapsonderwijs wenst te reageren op uitspraken dat het gemeenschapsonderwijs het duurste onderwijs zou zijn. Studies hebben voldoende bewezen dat het onderwijs ingericht door Steden en Gemeenten het meest kost aan de belastingbetaler. Zelfs de partijdige studie van Deloitte en Touche moest toegeven, dat de scholen van het officieel gesubsidieerd onderwijs vaak over zeer aanzienlijke sup-plementaire middelen vanuit hun inrichtende machten beschikken, waardoor ze gemiddeld over nog meer mogelijkheden beschikken dan het GO.

Marktaandelen
We willen erop wijzen dat het marktaandeel van het gemeenschapsonderwijs en dat van OVSG ongeveer gelijk aardig is. Op basis van cijfers van februari 2001 bedraagt dit voor beide ongeveer 15%. Waar officiële cijfers van het departement op een bijna algehele stabilisatie van de leerlingenpopulatie sinds begin jaren '90 wijzen, lijken bepaalde aangehaalde groeipercentages onrealistisch.

Zelfstandigheid
Het gemeenschapsonderwijs betreurt de uitspraken waarbij de verzelfstandiging van zijn scholen als negatief werd omschreven. In deze context willen we erop wijzen dat sinds de invoering van de verzelfstandiging het marktaandeel van het Gemeenschapsonderwijs in stijgende lijn gaat. Daarenboven heeft die verzelfstandiging met het nieuwe Bijzondere decreet nieuwe impulsen gekregen.

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch.

Met vriendelijke groeten
Dries Vandermeersch
Verantwoordelijke Pers-PR
Het Gemeenschapsonderwijs Stafcel Communicatie
E. Jacqmainlaan 20 1000 Brussel
tel: 02-790 93 06 fax: 02-790 95 06 GSM: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be