Ingezonden persbericht

Dokterdokter.nl eerste gecertificeerde gezondheidssite in Europa

Soesterberg / Leiden, woensdag 12 juni 2002
Om de consument meer duidelijkheid te verschaffen over de betrouwbaarheid van medische informatie op internet, introduceert TNO Preventie en Gezondheid vandaag het QMIC®-keurmerk. QMIC® (Quality for Medical Information & Communication) is de nieuwe, onafhankelijke standaard voor medische informatie op internet. Dokterdokter.nl is de eerste Europese site met medische informatie van een gewaarborgde kwaliteit. Het TNO/QMIC®-keurmerk zal vanaf vanmiddag zichtbaar zijn op de gecertificeerde pagina's van www.dokterdokter.nl.

Mede door de hoge vlucht van internet heeft de toepassing van ICT in de zorg (e-health) de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor ontstond een wildgroei aan 'medische' informatie op internet, zonder dat er van enige kwaliteitscontrole sprake was. Op initiatief van het ministerie van VWS ontwikkelde het onderzoeksinstituut TNO een trustmark, waarmee de veiligheid en betrouwbaarheid van internetpagina's kunnen worden gegarandeerd. Dit QMIC®-keurmerk (Quality for Medical Information & Communication) sluit aan op de adviezen van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg aan de minister van VWS (Patiënt en internet - 2000; E-health in Zicht - 2002). Dokterdokter.nl ontvangt als eerste bedrijf in Europa de QMIC®-certificatie.

De website van dokterdokter.nl biedt consumenten en patiënten kosteloos informatie over ziekte en gezondheid. Bezoekers krijgen toegesneden advies op basis van hun klachten en persoonlijke medische situatie. Dit kan informatie over veilige zelfzorg zijn , of - indien nodig - het advies om contact op te nemen met een (huis)arts. Alle informatie op dokterdokter.nl is gebaseerd op de geldende medische standaarden (onder meer van het Nederlands Huisartsen Genootschap), zodat ze goed aansluit op de medische praktijk. Een groeiend aantal huisartsen adviseert hun patiënten dan ook om - na een consult - op dokterdokter.nl thuis de relevante informatie na te lezen. Dit leidt in veel gevallen tot een beter begrip bij patiënten (angstreductie), waardoor deze de gegeven medische adviezen en therapie beter opvolgt. Dit resulteert in

efficiënter medicijngebruik en hogere therapietrouw . Men kan dus nu daadwerkelijk spreken van 'gecertificeerde informatie op doktersrecept'! Dokterdokter.nl trekt dagelijks méér dan 3.000 (unieke) bezoekers en is daarmee de best bezochte medische website in Nederland.

QMIC® werd ontwikkeld door TNO op basis van jarenlange praktijkervaring met kwaliteitsmanagementsystemen. De daarbij verkregen inzichten zijn toegepast bij de ontwikkeling van de best werkbare combinatie van interne kwaliteitsborging met extern toezicht. Het QMIC®-keurmerk verzekert de lezer van betrouwbare medische informatie, gebaseerd op recente wetenschappelijke literatuur en medische richtlijnen in Nederland. Bij de ontwikkeling van (interactieve) informatie van dokterdokter.nl wordt dit proces gewaarborgd door de samenwerking met een team van circa 70 BIG-geregistreerde zorgverleners (waaronder huisartsen, medisch specialisten, diëtisten, psychologen). Daarnaast voldoet iedere organisatie met het QMIC®-keurmerk aan hoge eisen voor wat betreft privacybescherming. Het TNO QMIC®-systeem is flexibel en zelflerend van opzet. Zo wordt onder meer door intensieve gebruikersfeedback een continue kwaliteitsverbetering gerealiseerd. QMIC® is gebaseerd op het internationale certificeringsysteem ISO 9001:2000.

Verwacht wordt dat het QMIC®-keurmerk in de toekomst door vele websites met medische informatie (bijvoorbeeld: overheden, zorgverzekeraars, artsenorganisaties, patiëntenorganisaties, zorginstellingen) toegepast zal gaan worden.


* * * einde persbericht * * *

Meer informatie voor de pers:

Dhr. W.A. Keijser, medisch directeur dokterdokter.nl 00,Postbus 112
3769 ZJ Soesterberg

Telefoon: 0346 355810
Mobiel: 06 28541565
E-mail: wouter.keijser@dokterdokter.nl

www.dokterdokter.nl.