CNV BEDRIJVENBOND

CNV Zuivel: harde afspraak, boeren houden zich gedeisd

Boerenorganisaties NLTO en NMV zullen - gedurende het verloop van de ledenraadplegingen die CNV Zuivel nu houdt - geen actie meer ondernemen tegen bedrijven, werknemers of vakbondskantoren.

Die harde afspraak heeft CNV Zuivel met de boeren gemaakt. CNV Zuivel heeft hiermee de gelegenheid om de mening van de leden te peilen over het laatste cao-eindbod, waarover afgelopen nacht is onderhandeld. Gisteren nog werden vernielingen aangericht bij het CNV-kantoor in Drachten en werden vakbondsmedewerkers en stakende werknemers bedreigd en geïntimideerd. De bond is dan ook positief over de afspraak dat de boeren zich nu terughoudend zullen opstellen.

Het laatste cao-bod biedt de 11.000 werknemers in de zuivelindustrie - wat het salaris betreft - de keuze tussen twee opties: een loonsverhoging van 6,5 procent in twee jaar plus een eenmalige uitkering van 0,5 procent òf een loonsverhoging van 6,75 procent. CNV Zuivel raadpleegt nu haar leden over dit cao-bod.

CNV Zuivel roept haar leden intussen op om geen actie te voeren. De bond wil hiermee de opgelopen spanning verminderen, maar vindt tegelijkertijd dat een verschil van 0,25 procent te klein is om stakingen te rechtvaardigen (CNV Zuivel had om 7 procent gevraagd). In een aantal vestigingen waar maandag en dinsdag werd gestaakt, zijn CNV-leden vanmorgen weer aan het werk gegaan (Workum, Marum, Olterterp, Gerkensklooster, Dronrijp, Beilen, Lochem, Groningen, Nijkerk, Veghel). In andere vestigingen daarentegen is de actiebereidheid nog groot (Leeuwarden, Bedum, Wolvega, Assen en twee vestigingen in Meppel). De bond heeft op dit moment dan ook nog geen definitief beeld van de uitkomst van de ledenraadplegingen.

Nadere inlichtingen:

- Actiecentrum Drachten: 0512-583411

- Syds Kloosterman, cao-onderhandelaar namens CNV Zuivel,
06-53695399

- Kees de Vos, persvoorlichter, tel. 030-6348244 of 06-22393007
12 jun 02 13:59