Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Uitgeprocedeerde Nigerianen uitgezet

Martin Bruinsma
070 370 6266

4185
12.06.02

Justitie laat uitgeprocedeerde nigerianen uitzetten per charter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een groep van 40 uitgeprocedeerde asielzoekers via een chartervlucht gedwongen laten uitzetten naar Nigeria. Het betreft een groep rechtmatig verwijderbare vreemdelingen die allen de Nigeriaanse nationaliteit bezitten. De uitzetting is voorbereid door een advance-party van de IND in Nigeria en door Nigeriaanse immigratie-experts in Nederland. Deze laatsten hebben meegewerkt met de vaststelling van de identiteit van de betrokken. De vaststelling van identiteit en nationaliteit is namelijk een voorwaarde voor de terugname door het land van herkomst, in dit geval Nigeria.
Een deel van deze groep Nigerianen heeft een criminele achtergrond. Het merendeel verbleef reeds enige tijd in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee. De Marechaussee is verantwoordelijk voor het escorteren van de vreemdelingen en voor de beveiliging van het vliegtuig. Deze vlucht is in totaal de tiende gedwongen uitzetting per charter in 2002. Eerder dit jaar heeft de IND via charters al in totaal enkele honderden vreemdelingen laten uitzetten. De IND kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per charter. Gestreefd wordt naar 2 charters per maand. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt. Zo zijn er dit jaar onder meer charters geweest naar Kongo, Kameroen, Roemenië, Suriname, Togo, Kosovo en Bulgarije.
De uitzetting per charter is een samenwerkingsverband tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Vreemdelingendienst, de Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
---

-.

12 jun 02 14:48