STICHTING AXIS

Website voor techniek in het basisonderwijs van start

Den Haag, 12 juni 2002 - Met ingang van vandaag is er een website voor iedereen die meer wil weten over techniek in het basisonderwijs.
Via het adres: www.techniekbasisonderwijs.nl is uitgebreide informatie te vinden over het landelijk programma 'Verbreding Techniek Basisonderwijs' (VTB). Het VTB programma, dat in oktober jl. officieel is ingeluid door staatssecretaris Adelmund van onderwijs, is in het leven geroepen om jongeren te interesseren voor technische beroepen en opleidingen.

Samenwerking
Doel van het VTB-programma is 'techniek' te integreren in het basisonderwijs. Daar zijn goede techniekprogramma's voor nodig. Deze worden ontwikkeld in regionale netwerken van basisscholen, Pabo's en het bedrijfsleven. Ook Onderwijsbegeleidingsdiensten en Technocentra nemen hieraan deel.
Inmiddels zijn er al 10 netwerken gestart waar in totaal circa 110 basisscholen en 11 Pabo's aan deelnemen. Daarnaast zijn er diverse andere initiatieven voor de integratie van techniek in het basisonderwijs.

Het is de bedoeling dat de materialen en methodes die de VTB-netwerken ontwikkelen, landelijk beschikbaar komen voor àlle basisscholen. De bijbehorende toetsen worden ontwikkeld door het Cito dat ook werkt aan een domeinbeschrijving 'techniek'.

Informatie-uitwisseling
Het doel van de website is dat documentatie over techniek voor iedereen toegankelijk is.
Op de pagina's staat onder andere informatie over de inhoud en de doelstellingen van het VTB-programma. Daarnaast vindt de bezoeker nieuws, gegevens over de regionale netwerken en publicaties met betrekking tot techniek in het basisonderwijs. Verder wordt een overzicht gegeven van relevante technieksites.

Het VTB-programma wordt gefinancierd door het bedrijfsleven, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W), Stichting AXIS -Nationaal Platform voor Natuur en Techniek in onderwijs en arbeidsmarkt- en regionale partijen.
Het integraal programma management ligt in handen van Hobéon Management Consult, een middelgroot organisatie-adviesbureau voor beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.

Voor meer informatie over Verbreding Techniek Basisonderwijs kunt u contact opnemen met het landelijk programma management VTB: Fred de Bruijn of Robert Stapert,
Tel. 070-3066800, e-mail: F.deBruijn@hobeon.nl, R.Stapert@hobeon.nl.

12 jun 02 14:44