Provincie Drenthe

Eerste dynamische verkeersdrempel in Drenthe

Assen, 11 juni 2002
Persberichtnummer 02-061



De provincie Drenthe gaat na de bouwvak in de bebouwde kom van De Kiel een beweegbare verkeersdrempel aanleggen in de provinciale weg N376. Het is de eerste dynamische drempel in Drenthe. De drempel komt alleen omhoog als voertuigen te hard rijden.

De dynamische drempel is even effectief als de reguliere drempel, alleen de aanschafkosten liggen hoger. De provincie wil echter ervaring opdoen met het onderhoud van dit type snelheidsremmers. Er is nog een aantal andere voordelen. De weggebruiker die zich aan de snelheid houdt, wordt niet onnodig belast, maar juist beloond. Ook levert de drempel voor omwonenden minder geluidsoverlast op en wordt het openbaar vervoer comfortabeler. Hulpdiensten zoals ambulances en brandweer zouden op termijn apparatuur kunnen krijgen om de drempels op afstand op non-actief te zetten.

Volgens verkeersgedeputeerde Sipke Swierstra functioneerden de bestaande vaste drempels functioneerden op zich prima om de veiligheid van met name overstekende schooljeugd te waarborgen. Hij voegt er echter aan toe: "Het bleek alleen moeilijk om de drempels zo te maken dat én een veilige snelheid van het autoverkeer werd afgedwongen én de automobilisten de drempel comfortabel konden passeren. In overleg met de gemeente Coevorden, plaatselijk belang De Kiel en de school is gekozen voor twee andere maatregelen: de aanleg van een dynamische verkeersdrempel bij de school en de aanleg van een tweetal wegversmallingen op de locaties van de huidige drempels," aldus Swierstra.

De verkeersdrempel bestaat uit een betonnen bak met daarin twee beweegbare stalen balken. De bovenzijde van de balken bevindt zich in ruststand op hetzelfde niveau als het wegdek eromheen. Een lusdetector op enige tientallen meters voor de bak detecteert de snelheid van al het gemotoriseerde verkeer. Als de snelheid uitkomt boven toegestane 50 kilometer per uur, dan komen de balken enkele centimeters uit het wegdek omhoog.

De producent van de drempels heeft in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging een specifieke test gedaan voor motorfietsen. Onder normale omstandigheden blijkt de drempel voor hen geen nadelige effecten te hebben.

De uitvoering van de werkzaamheden start direct na de bouwvak en is naar verwachting binnen twee weken gereed.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl