Productschap Margarine


EU-uitbreiding: inkomenssteun blijft struikelblok

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn er maandag jl. niet in geslaagd ten behoeve van de toetredingsonderhandelingen voor de Europese Commissie een gemeenschappelijke positie te formuleren over het hoofdstuk landbouw, en in het bijzonder over het recht op directe inkomenssteun voor landbouwers in de nieuwe lidstaten.

Vier noordelijke lidstaten, te weten Duitsland en Nederland gesteund door het Verenigd Koninkrijk en Zweden, zijn tegen het voorstel van de Europese Commissie om de nieuwe lidstaten via de zgn. phasing in in de periode 2004-2013 geleidelijk volledig recht te geven op directe inkomenssteun. De overige lidstaten, geleid door landbouwnatie Frankrijk, zijn met de Europese Commissie van mening dat deze nieuwe lidstaten volgens het genoemde phasing in-principe recht hebben op inkomenssteun.

De vier genoemde noordelijke landen wilden maandag jl. evenmin instemmen met een compromis van het Spaanse EU-voorzitterschap dat zich beperkt tot een vijftal uitgangspunten dat een kader moet vormen voor een besluit over landbouwsteun. Spanje zal vandaag nog een poging ondernemen om hierover op het niveau van de EU-ambassadeurs overeenstemming te bereiken, zodat de ministers van Buitenlandse Zaken maandag a.s. hun fiat kunnen geven. De algemene verwachting is echter dat deze uitdaging zal worden overgedragen aan Denemarken dat vanaf 1 juli a.s. de EU-voorzittershamer van Spanje overneemt.

Zweden en het Verenigd Koninkrijk willen dat de discussie over directe inkomenssteun wordt uitgesteld naar komende herfst, omdat de lidstaten dan pas via de zgn. mid-term review van de Commissie nader zullen zijn geïnformeerd over de actuele gevolgen en financiële consequenties van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Duitsland zou om andere redenen (nationale verkiezingen in september) eveneens voorkeur hebben voor uitstel van deze discussie naar later dit jaar.

Nederland tenslotte, zou volgens de doorgaans zeer geïnformeerde krant Financial Times deze kwestie pas in het kader van de Europese Top (Kopenhagen, december 2002) willen regelen. Hierbij zou Nederland het besluit over inkomenssteun aan de nieuwe lidstaten willen koppelen aan een besluit over de verdere noodzakelijke hervorming van het GLB. Met de opgetekende uitspraak van minister Jozias van Aartsen dat de Uitbreiding door de elf overige lidstaten wordt gebruikt om een achterhaald landbouwbeleid in stand te houden lijkt deze krant hiervoor inderdaad een basis te hebben.