Productschap Margarine


Milieucommissie Europees Parlement wil vergaande etikettering ggos

De Commissie voor Milieubeheer, Volksgezondheid en Consumentenbeleid van het Europees Parlement heeft vorige week gestemd over de twee Commissievoorstellen voor de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen (ggos). De resultaten van de stemming leverden veel striktere regels op dan de Europese Commissie in juli 2001 had voorgesteld.

De milieucommissie stelt voor traceerbaarheid en etikettering uit te breiden naar producten van dieren die gevoerd zijn met diervoeders die ggos bevatten. Ook wil zij af van een drempelwaarde voor niet in de EU toegelaten ggos.

Hiermee geeft deze belangrijkste parlementaire commissie een duidelijk signaal af aan het Europees Parlement, dat begin juli tijdens de plenaire vergadering hierover zal stemmen. Voor het voorstel over traceerbaarheid van ggos waren 138 amendementen ingediend en voor het voorstel over etikettering van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders 337. De eindstemming van de uiteindelijke voorstellen van de milieucommissie was: 28 voor en 25 tegen voor het voorstel inzake traceerbaarheid en 28 voor en 22 tegen voor het voorstel inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.

Etikettering
Bij het voorstel over etikettering van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders zijn amendementen aangenomen die de reikwijdte uitbreiden tot levensmiddelen en diervoeders die met behulp van ggos geproduceerd zijn, zoals enzymen en technologische hulpstoffen gemaakt van ggos, ongedacht of dit detecteerbaar is in het eindproduct en dierlijke producten. Er werd ook een amendement aangenomen om de drempelwaarde van 1% te verlagen naar 0,5%. Voor nog niet in de EU toegelaten ggos moet een drempelwaarde van 0% gelden. Amendementen om in de Verordening 2001/18 over het op de markt plaatsen van ggos een drempelwaarde van 1% op te nemen voor de onbedoelde bijmenging van nog niet in de EU toegelaten ggos die al wel door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit of door derde landen zijn goedgekeurd, werden verworpen.

Traceerbaarheid
Bij het voorstel over traceerbaarheid wordt ook de reikwijdte uitgebreid voor producten afkomstig van dieren die zijn gevoerd met diervoeders die ggos bevatten. Ook werden er amendementen aangenomen ten aanzien van het opstellen van procedures voor een goede scheiding van stromen, om onvoorziene aanwezigheid van ggos tegen te gaan, en ten aanzien van het verplicht 10 jaar bewaren van gegevens door voedingsmiddelenbedrijven, in het kader van het monitoren van gezondheidseffecten.

Het Europees Parlement zal begin juli tijdens de plenaire vergadering van het EP over de voorstellen stemmen. Ook de Raad moet zich nog over de twee Commissievoorstellen uitspreken.