Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Toezegging samenwerking van nederland met de stichting hassan ii Nummer: 88 Datum: 12-06-2002

Het lid van de Tweede Kamer, Lazrak (SP) heeft aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid op 07-06-2002 de volgende schriftelijke vragen gesteld.

1 Wat is uw mening over het artikel Marokkaanse stichting werkt integratie tegen? 1)

2 Klopt het dat er een toezegging is gedaan door de staatssecretaris van Economische Zaken aan de stichting Hassan II, over een vorm van samenwerking met de Nederlandse overheid?

3 Waaruit bestaan de gedane toezeggingen over eventuele samenwerking?

4 Welke projecten zou Nederland willen ondersteunen? Waarom en met welk doel?

5 Heeft de staatssecretaris van Economische Zaken vooraf overleg gehad met de minister voor het Grote Steden- en Integratiebeleid over eventuele samenwerking met stichting Hassan II? Waaruit bestond dit overleg? Wat is de mening van de minister Grote Steden- en Integratiebeleid hierover?

6 Is het niet vreemd een samenwerking aan te gaan met Stichting Hassan II terwijl algemeen bekend is, dat stichting Hassan II tot doelstelling heeft de Marokkanen in het buitenland aan het land van herkomst te binden? Is het niet tegenstrijdig met het beleid van de Nederlandse regering, dat ten doel heeft de integratie te bevorderen?
---
1) Volkskrant, 3 juni jl.

De staatssecretaris van Economische Zaken, drs. G. Ybema, heeft mede namens de minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1, 2, 3, 4, 5 en 6.
Ik was onaangenaam verrast door het artikel 'Marokkaanse stichting werkt integratie tegen' (De Volkskrant, 3 juni jl.), aangezien dit artikel de suggestie wekte als zou Nederland, als direct uitvloeisel van een bezoek van mij aan Marokko, gaan samenwerken met de stichting Hassan II. Deze berichtgeving is feitelijk onjuist. Wat zijn de feiten? Van 7 tot en met 10 april jongstleden heb ik vergezeld van een twintigtal bedrijven, waaronder diverse ondernemers van Marokkaanse origine, een bezoek gebracht aan Marokko. Tijdens mijn bezoek merkte ik een brede belangstelling bij de Marokkaanse autoriteiten voor de problemen met tweede-generatie-Marokkanen in Nederland. Onder meer in mijn bespreking met de Marokkaanse minister van Justitie Omar Azziman kwam dit onderwerp aan de orde. De heer Azziman bood aan te gaan samenwerken met de stichting Hassan II, waarvan hij voorzitter is. Ik heb deze suggestie overgebracht aan de minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid, die de eerstverantwoordelijke bewindspersoon is voor dit onderwerp. Collega Van Boxtel liet mij weten dat het kabinet er de voorkeur aan geeft samen te werken met organisaties die hun oorsprong vinden in Nederland. De Nederlandse overheid neemt zelf, samen met de hier woonachtige personen van buitenlandse herkomst, de verantwoordelijkheid voor het integratieproces in Nederland. Er vindt nu en in de toekomst dus geen samenwerking plaats van de Nederlandse regering met de stichting Hassan II.