Gemeente Moerdijk


CONDOLEANCEREGISTER OPGESTUURD AAN FRACTIE PIM FORTUIJN

Het college van burgemeester en wethouders heeft vanmorgen besloten het condoleanceregister voor Pim Fortuijn via de fractie aan de familie aan te bieden. In totaal tekenden 323 mensen het register.

Op 7 mei besloot het college, naar aanleiding van vragen uit de gemeenschap, om een condoleanceregister te openen. Het register heeft tot 17 mei in de hal van het gemeentehuis gelegen. Er zijn twee kopieën gemaakt. Eén wordt opgeborgen in het regionaal archief, de ander is voor het publiek ter inzage in het Gemeentelijk Informatiecentrum.

De gemeente heeft nooit eerder een condoleanceregister geopend. De 323 reacties geven aan dat het publiek behoefte heeft om te reageren na een incident dat plaatselijk, landelijk of internationaal een grote impact heeft. Daarom heeft het college richtlijnen vastgesteld om, wanneer nodig, de bevolking de gelegenheid te geven een reactie te geven.

De richtlijnen omvatten, bij incidenten met dodelijke slachtoffers, onder meer:

* Er kan een condoleanceregister geopend worden of een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden;

* Bij initiatieven vanuit het publiek, bijvoorbeeld een bijeenkomst of een stille tocht, verleent de gemeente zo veel mogelijk medewerking;

* De gemeente wint deskundig advies in en vraagt hulp van bijvoorbeeld slachtofferhulp of parochie/diaconie
* Het staat buiten kijf dat het gemeentebestuur persoonlijke betrokkenheid toont, zoals ook in het verleden, in deze situaties.

De criteria waaraan getoetst wordt of er iets wordt georganiseerd, zijn de volgende:

* Het incident moet plaatselijk of breder impact hebben en onderwerp van gesprek zijn;

* Het publiek beleeft het incident als onrechtvaardig en zinloos.
Laatst gewijzigd 12 juni 2002