Gemeente Moerdijk


Moerdijk goede middenmoter in minimabeleid

De gemeente Moerdijk is een goede middenmoter op het gebied van minimabeleid. Dat blijkt uit het FNV-onderzoek dat jaarlijks wordt gehouden bij 207 gemeenten. Goed nieuws is dat het aantal aanvragen voor de bijzondere bijstand fors is gestegen na het uitkomen van de bijzondere bijstandsgids.

Vergeleken bij de regio scoort Moerdijk net iets boven het gemiddelde. Bij de enquête werden de volgende dingen gemeten:
* Uitgaven per minimum huishouden: Bij deze vraag zijn de totale verstrekkingen aan inkomensondersteuning, inkomensderving en uitgaven aan de collectieve sector ziektekostenverzekering gedeeld door het aantal huishoudens met een inkomen tot 105% van het minimum inkomen. Hieronder vallen ook de mensen met een WAO of alleen een AOW-uitkering. Moerdijk scoort gemiddeld omdat ze een beperkt kwijtscheldingsbeleid voert en relatief veel WAO´ers heeft.

* Aandeel categoriale bijstand: Categoriale bijstand is het verstrekken aan bepaalde groepen van een standaardbedrag zonder verantwoording achteraf. De gemeente Moerdijk hanteert, behalve de vergoeding voor vrijetijdsbesteding, geen categoriaal bijstandsbeleid. Zij heeft gekozen voor maatwerk. Dat betekent dat er individueel wordt gekeken welke middelen noodzakelijk zijn.
* Bereik van kwijtschelding: De score voor Moerdijk is gemiddeld omdat de gemeente een beperkte vorm van kwijtscheldingsbeleid voert.

* Effectiviteit van de schuldhulpverlening: Moerdijk scoort minder dan gemiddeld. Een echte duidelijk reden is hiervoor niet te geven.

De poging om de mogelijkheden van de bijzondere bijstand meer bekendheid te geven onder de inwoners, is met de uitgave en brede verspreiding van de bijzondere bijstandsgids geslaagd. De stijging dit jaar bedraagt 200 aanvragen van 433 naar 634. De gemeente verwacht dat de stijging het komende jaar door zal zetten.

Laatst gewijzigd 12 juni 2002