Circuit Park Zandvoort

Marlboro Masters

Autosportliefhebbers weten het: in augustus staat Circuit Park Zandvoort in het teken van de Marlboro Masters. Dit jaar wordt er afgeweken van het traditionele eerste weekeinde en vindt de twaalfde editie van het grootste autosportevenement van Nederland op 10 en 11 augustus plaats. Hoogtepunt op sportief gebied is vanzelfsprekend de Formule 3-race zelf. Daarnaast wordt een uitgebreid programma van races, demonstraties en andere activiteiten op en rond het circuit geboden. Het programma op zondag 11 augustus duurt van negen uur in de ochtend tot zes uur 's avonds. Vanaf heden zijn kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop bij de verkooppunten van TcketBox.

Wat in 1991 ooit begon als een voorzichtig plan om Zandvoort weer op de internationale racekaart te zetten is inmiddels gegroeid tot een evenement van grootse allure: de Marlboro Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort waar de talenten van vandaag de Formule 1-kandidaten voor morgen zijn immers, de Formule 3 wordt nog steeds als de ideale springplank naar de Formule 1 beschouwd.

Na de laatste Formule 1 Grand Prix op Zandvoort (1985) was de bedrijfsleiding van het circuit naarstig op zoek naar een evenement met internationale allure. Destijds werden er naast de diverse nationale F3-kampioenschappen jaarlijks éénmalige races verreden in de straten van Monaco en Macau. Zandvoort werd daar in 1991 aan toegevoegd. Monaco is inmiddels als F3-race van het toneel verdwenen, terwijl Pau in Frankrijk en Korea voorzichtige pogingen doen Zandvoort naar de kroon te steken. Zandvoort heeft op een enkele uitzondering na echter het sterkste deelnemersveld.

1991 David Coulthard (GB)
1992 Pedro Lamy (P)
1993 Jos Verstappen (NL)
1994 Gareth Rees (GB)
1995 Norberto Fontana (RA)
1996 Kurt Mollekens (B)
1997 Tom Coronel (NL)
1998 David Saelens (B)
1999 Marc Hynes (GB)
2000 Jonathan Cochet (F)
2001 Takuma Sato (J)

Bij het doorlopen van de vorige elf edities van de Marlboro Masters of Formula 3 blijkt de helft van de huidige F1-rijders deel heeft genomen aan het prestigieuze evenement op Zandvoort. Ralf Schumacher, Rubens Barrichello, Giancarlo Fisichella, Jenson Button, Enrique Bernoldi, Jarno Trulli, David Coulthard, Juan Pablo Montoya, Nick Heidfeld, Pedro de la Rosa, Mark Webber en Takuma Sato, waarbij Coulthard en Sato de Masters-titel op hun cv mochten bijschrijven. Maar de lijst van grote namen stopt daarmee niet. Luca Badoer is nu testrijder bij Ferrari. Pedro Lamy en Pedro Diniz waren in 1992 present en haalden ook de Formule 1. Zo ook Alexander Wurtz, Jan Magnussen, Riccardo Rosset, Gaston Mazzacane, Norberto Fontana en Luciano Burti. En wat de denken van de ChampCar- en IRL rijders, Gil de Ferran, Dario Franchitti, Helio Castro Neves, Jonny Kane, Nicolas Minassian en Oriol Servia.

Marlboro Masters
of Formula 3

Voorbeschouwing

Deelnemers

Tijdschema

Toegangsbewijzen

Uitslagen

Foto's

© Copyright 2002, Circuit Park Zandvoort