Gemeente Breda

12-06-2002

College kiest andere structuur voor dienst cultuur

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om per 1 oktober 2002 een vakdirectie Cultuur op te richten binnen de dienst RME. Daarnaast wordt een Cultuurbedrijf opgericht met daarbinnen De Nieuwe Veste, Bredas Museum, Bibliotheek Breda en De Beyerd. Die instellingen worden zo op één lijn gebracht met vergelijkbare privaatrechtelijke culturele organisaties als het Chassé Theater, Mezz en Lokaal 01.De dienst cultuur in haar huidige vorm houdt dan op te bestaan.
Voor de burger heeft deze reorganisatie niet of nauwelijks gevolgen.

Na de oprichting van de dienst cultuur in 1995 is gebleken dat de organisatie gemeentebreed een te klein gedeelte van kunst en cultuurbeleid vertegenwoordigt om een sterke speler in de gemeentelijke organisatie te zijn. Het college is van mening dat de herstructurering van de dienst de culturele uitstraling in en buiten Breda ten goede zal komen. Dit onder andere door beleidsverbreding, bundeling van expertise en samenwerking met economische zaken en de profitsector. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeenteraad onderzoek laten doen naar de mogelijkheden rond een (interne) verzelfstandiging van de dienst.

Vakdirectie Cultuur
Het college heeft nu besloten een vakdirectie Cultuur op te richten binnen de dienst RME (Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische zaken), die verantwoordelijk wordt voor beleid en regie. Hieraan wordt een meer zakelijke werkwijze gekoppeld door middel van budget- en prestatie afspraken. Mw. drs. E.P.M. Voermans wordt per 1 oktober benoemd tot vakdirecteur Cultuur.

Cultuurbedrijf
Daarnaast komt er een Cultuurbedrijf, waarbinnen de vier vakdirecties van de huidige dienst cultuur vallen. De Beyerd, De Nieuwe Veste, Bibliotheek Breda en Bredas Museum worden in het cultuurbedrijf op één lijn gebracht met vergelijkbare privaatrechtelijke culturele organisaties als het Chassé Theater, Mezz en Lokaal 01. Dhr. C.H.W.M. Post wordt per 1 oktober benoemd tot zakelijk directeur Cultuurbedrijf. In de nieuwe structuur wordt een duidelijke scheiding aangebracht tussen regie en uitvoering.
Tot 1 oktober is de heer B. Ouwerkerk (gemeentesecretaris) nog verantwoordelijk voor de (interim)leiding van de dienst Cultuur.

Breda, 12 juni 2002