Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-035

02-035 12-06-2002
`Dwars idee' voor proteomics

De menselijke eiwitkaart op een chip

Kennis van het menselijk proteoom is minstens zo belangrijk als het volledig in kaart brengen van het DNA. De `eiwitblauwdruk' van de mens geeft veel informatie, meer dan DNA, over cel-eigenschappen en ziekte-oorzaken. Maar om alleen al de duizenden eiwitten in een enkele cel in kaart te kunnen brengen, zijn nieuwe analysetechnieken nodig, in staat tot veel analyses tegelijk. Aan de Universiteit Twente ontwikkelt onderzoeker dr. ir. Richard Schasfoort hiervoor een speciale chip. Voor zijn `dwarse ideeën' kreeg hij vorig jaar de Vernieuwingsimpuls van NWO. De basis voor de proteomics chip heeft hij inmiddels gelegd, met de ontwikkeling van een `patient monitoring systeem' voor prostaatkanker dat volgens hetzelfde principe werkt. Schasfoort gaat op 1 juli aan de faculteit Technische Natuurkunde van start met een `Biochip'-groep om dit verder uit te bouwen.

De blauwdruk van een organisme is te vinden in het proteoom, het totale pakket aan eiwitten dat in dit organisme tot uitdrukking komt. Niet alle eiwitten hebben rechtstreeks verband met het DNA, ze reageren bijvoorbeeld ook onderling. Het vinden van het eiwitpatroon
-elke cel heeft zo'n 10.000 eiwitten waarvan er duizenden vrij onbekend zijn- is een race die daarom eigenlijk nog meer inzicht biedt dan het volledig in kaart brengen van het DNA. Voor de internationale Human Proteome Organisation (HUPO) is het de uitdaging meer dan 300.000 eiwitten in kaart te brengen.

Goud
Voor proteomics zijn al wel technieken beschikbaar. Die zijn echter omslachtig: het is eigenlijk visueel herkennen van eiwitten en de interessante eruit pikken met een soort chemische pincet. Voor heel veel parallelle proeven is dit niet geschikt, vindt Schasfoort: hij ziet grote kansen voor een combinatie van `microfluidics' en de detectietechniek Surface Plasmon Resonance imaging (SPR). Hij wil op die manier een laboratorium bouwen op een chip, voor het tegelijk in beeld brengen van honderden tot duizenden eiwitten. Op de chip wordt het proteoom via een scheidingstechniek opgesplitst in de afzonderlijke eiwitten, die gaan interacties aan met moleculen die op kleine goudvlakjes zijn aangebracht, en die slechts met één specifiek eiwit een interactie kunnen aangaan. Door die interacties verandert de brekingsindex, ze zijn daardoor met licht te traceren. Een laser scant alle vlakjes, en met een camera is een totaalplaatje te krijgen.

Patient monitoring
De nieuwe Biochip-groep van Schasfoort, onderdeel van de leerstoel Biofysische Techniek bij Technische Natuurkunde, gaat hiervoor een geïntegreerd systeem ontwikkelen, waarvoor NWO de onderzoeker vorig jaar de Vernieuwingsimpuls gaf. Als basis dient het systeem dat Schasfoort al samen met Europese collega's ontwikkelde voor de monitoring van prostaatkanker. Daar past hij SPR succesvol toe om de aanwezigheid van een eiwit in bloed aan te tonen, met een nauwkeurigheid van een tiende nanogram per milliliter. De daarvoor ontwikkelde chip wordt verder uitgebreid om een groot aantal reacties tegelijk aan te kunnen. De hele afhandeling en scheiding van vloeistoffen gebeurt dan op dezelfde chip, terwijl ook de laser en camera nog compacter zijn te maken.

Dr. Richard Schasfoort (43), van huis uit chemicus, ontwikkelde als ondernemer eerder al SPR-technieken voor groot-formaat analysemachines. Na een uitvoerige kennismaking met `microfluidics', in de groep van prof. Albert van den Berg bij MESA+, wil hij SPR nu koppelen aan deze microsystemen die heel kleine hoeveelheden vloeistof manipuleren en besturen. Het potentieel van `lab-on-chip' bleek ook al in het Human Genome project, toen in de VS chips op de markt kwamen voor DNA-sequencing.
Schasfoort begint het project met zes onderzoekers en technici.

Noot voor de pers

Van de chip met enkele honderden goudvlakjes voor SPR-techniek is een detail-foto beschikbaar, digitaal.
Ook is een powerpoint-presentatie van Schasfoort te vinden op http://www.mesaplus.utwente.nl/archive/Sprintloc-webpage.ppt

Contactpersoon voor de pers: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail w.r.vanderveen@utwente.nl

© Universiteit Twente 2002