Provincie Overijssel

Jaarlijks 204.000 beschikbaar voor veiligheid

De provinciale bijdrageregeling veiligheid, die onlangs is vastgesteld, wordt binnenkort opengesteld voor aanvragen. Met de vaststelling is jaarlijks een bedrag van ¤ 204.000 beschikbaar voor veiligheid. De regeling heeft als doel om op een structurele wijze gemeenten in Overijssel te ondersteunen op het terrein van veiligheid.

De regeling is vooral gericht op gemeenten. Alleen gemeenten met een vastgesteld integraal veiligheidsplan of actieprogramma kunnen een aanvraag indienen. In de voorgestelde regeling kan eenmaal per jaar, en wel in de periode 1 november tot en met 1 februari, een aanvraag worden gedaan. De ontvangen aanvragen worden (indien compleet) in volgorde van binnenkomst behandeld.

Naar aanleiding van de Commissie Oosting heeft het Rijk aangegeven dat van gemeenten een inspanning wordt verwacht als regisseur van het lokale veiligheidsbeleid. De provinciale bijdrageregeling veiligheid geeft een forse stimulans voor het opzetten en verankeren van het gemeentelijk veiligheidsbeleid.

Veiligheidsthema's

Naast het verstrekken van subsidies voor gemeentelijk beleid, wil de provincie ook haar eigen doelstellingen realiseren. Dit gebeurt door bepaalde veiligheidsthema's extra te stimuleren. Denk hierbij aan jeugd en veiligheid, leefbaarheid in grote steden en het verstevigen van de relatie tussen veiligheid, ruimtelijk ordening en milieu. Als derde onderdeel van de bijdrageregeling stellen Provinciale Staten een deel van het budget beschikbaar voor innovatieve en vernieuwende initiatieven op het gebied van veiligheid. Naast de gemeenten kunnen ook instellingen zoals welzijnsorganisaties, buurtverenigingen, vrijwilligersorganisaties of sportverenigingen een aanvraag voor een subsidie indienen. Eén van de voorwaarden is dat de instelling de aanvraag wel via de gemeente indient.

De bijdrageregeling is maar één onderdeel van het veiligheidsbeleid. Zo wordt jaarlijks de Veiligheidsprijs Overijssel uitgereikt aan personen die zich inzetten voor een veiliger omgeving. Daarnaast wordt er gewerkt aan de digitale risicokaart. Inwoners van Overijssel moeten met één druk op de knop kunnen zien welke bedrijven zich in hun omgeving bevinden en welke risico's deze opleveren.

Omdat de regeling referendabel is, zal deze, op zijn vroegst, formeel op 3 juli 2002 van kracht kunnen zijn. Indien u meer informatie wenst over de bijdrageregeling, kunt u contact opnemen met uw gemeentelijke integraal veiligheidscoördinator.

Bron: team Communicatie, Bonnie van der Meer 038 425 14 16


© 12-06-2002 Provincie Overijssel