Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht
12 juni 2002

MINISTER-PRESIDENT KOK LID VAN DE INTERNATIONAL COMMISSION ON MISSING PERSONS FOR FORMER YUGOSLAVIA.

Minister-president Kok wordt na zijn aftreden als minister-president lid van de 'International Commission on Missing Persons for the Former Yugoslavia' (ICMP), een internationale non- gouvernementele organisatie opgericht in 1996 tijdens de G-7 top van Lyon. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens een bezoek van premier Kok aan het Bosnische Tuzla, waar de ICMP kantoren en onderzoekslaboratoria heeft.

De ICMP heeft als doel bij te dragen aan de verwerking van het leed van diegenen die familieleden verloren hebben in de voormalige Joegoslavische republieken. De ICMP doet dit door:

- regeringen te overreden informatie te verstrekken en het probleem van vermiste personen aan te pakken;

- het opgraven en identificeren van resten met behulp van innovatieve en duurzame processen;
- het bevorderen van publieke initiatieven die meer aandacht vragen voor het onderwerp van vermiste personen.

Volgens ICMP zijn in het voormalig Joegoslavie nog steeds 40.000 mensen vermist, van wie 30.000 uit Bosnie-Herzegovina. De ICMP identificeert resten van slachtoffers met behulp van DNA-technieken, en beschikt daartoe over eigen laboratoria in Bosnie-Herzegovina. Met name ten behoeve van identificatie van slachtoffers van de massamoord in Srebrenica is door de ICMP veel werk verricht.

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste donor van de ICMP. Andere belangrijke contribuanten zijn Groot-Brittannië, Zwitserland en de Heilige Stoel.

Voorzitter van de ICMP is de Amerikaan James V. Kimsey, oprichter van het internetbedrijf America on Line (AOL). De andere Commissieleden zijn H.M. Koningin Noor, Uffe Elleman- Jensen (voormalig minister van buitenlandse zaken van Denemarken), Michael Portillo (Brits parlementslid en voormalig minister van defensie) en Sahabzada Yaqub-Khan (voormalig minister van buitenlandse zaken van Pakistan). Eerder was Max van der Stoel, oud-minister van Buitenlandse Zaken, Nederlands lid van de commissie.

RVD, 12.06.2002, 16.00 uur