D66

D66 wil maatregelen tegen prijsstijging door euro

Financien en belastingen

Francine Giskes

12-06-2002 - 'Het is moeilijk om vast te stellen dat de stijgingen inderdaad het gevolg zijn van de invoering van de euro, maar de consument voelt zich gepakt en daar moet wat aan gedaan worden', aldus D66 woordvoerder Francine Giskes.

De invoering van de euro is soepel verlopen, maar het leven lijkt sindsdien wél duurder. In een aantal branches zijn de prijzen ook echt bovengemiddeld gestegen. Het gaat daarbij om de horeca, de cd-branche en de parkeertarieven. Francine Giskes heeft nu bij minister Zalm aangedrongen op het nemen van maatregelen.

Een prijsstop voor horeca en cds voert te ver volgens D66. De overheid mag niet zomaar ingrijpen in een vrije markt. Maar de overheid kan wel om de tafel met brancheorganisaties en het MKB. Ook de branches zelf hebben geen baat bij een slecht imago. Er zou bijvoorbeeld nagedacht kunnen worden over een euro keurmerk, aldus Francine Giskes.

Parkeertarieven en nikkel
Daarnaast moeten de stijging van de parkeertarieven ook eens goed onder loep worden genomen. Gemeenten hebben sinds kort een rekenkamerfunctie. D66 heeft er op aangedrongen om gemeenten met grote stijgingen in parkeertarieven een rekenkamerrapport te laten uitbrengen. Ook vraagt D66 aandacht voor nieuwe gevallen van nikkelallergie door de euro. Munten vallen niet onder de nikkelrichtlijn en bevatten meer nikkel dan bijvoorbeeld is toegestaan in sieraden. D66 heeft erop aangedrongen munten ook onder de nikkelrichtlijn te laten vallen.