Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/2098
datum
12-06-2002

onderwerp
Vervolg onkruidbestrijdingsmiddel nitrofeen in Duits voedergraan

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Bij deze informeer ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over de actuele stand van zaken met betrekking tot de besmetting van Duits graan met het onkruidbestrijdingsmiddel nitrofeen.

Vrijdag 7 juni bereikte mij het bericht dat er, ondanks eerdere Duitse melding dat er geen verdacht diervoeder vanuit Duitsland naar Nederland is geëxporteerd (brief nummer GZB/VVB 2288110), toch twee partijen diervoeders vanuit Duitsland aan een bedrijf in Nederland geleverd zijn. Deze partijen waren afkomstig van een besmette loods in Duitsland. Nader onderzoek wees uit dat het hier een papieren transactie betrof, waarbij de betrokken partijen niet in Nederland zijn geweest, maar direct doorverkocht zijn aan een Deens bedrijf. De Deense autoriteiten en de Europese Commissie zijn hier direct van op de hoogte gesteld.

datum
12-06-2002

kenmerk
DL. 2002/2098

bijlage

Naar aanleiding van de mogelijke aanwezigheid van nitrofeen in voedergraan heeft het Productschap Diervoeder in overleg met de overheid uit voorzorg alle recent ingevoerde partijen graan uit Duitsland onderzocht. In één partij van 25ooo kg is nitrofeen aangetroffen in een gehalte van 0.005 mg/kg (5 ppb). In Nederland geldt een maximumgehalte van 0.01 mg/kg (10 ppb) in levensmiddelen voor humane consumptie. Dit betekent dat de partij graan, die verwerkt is in varkensvoeder, geen risico vormt voor de volksgezondheid.

Door de Keuringsdienst van Waren zijn de meldingen van de Duitse autoriteiten betreffende de levering van twee partijen slachthanen, die nitrofeen gecontamineerd diervoeder zouden hebben gekregen, en 5 partijen van mogelijk verdachte producten onderzocht. De slachthanen zijn in een Nederlandse slachterij geslacht, waarna de producten weer zijn uitgevoerd naar Duitsland. De Duitse autoriteiten zijn over deze levering geïnformeerd. De 5 partijen mogelijk verdachte producten betrof in één geval slachtafvallen, die waren verwerkt in petfood. Het petfoodbedrijf had zelf al onder-zoek uitgevoerd en de gehaltes nitrofeen lagen onder de norm, die geldt voor humane consumptie.

De overige partijen van verdachte producten betroffen kleine leveranties die groten-deels reeds geconsumeerd of vernietigd zijn. Van één partij is nog een restant aanwezig, welke inmiddels is geblokkeerd en op de aanwezigheid van nitrofeen onderzocht wordt.

Mochten zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan wordt u daar zo spoedig mogelijk over geïnformeerd.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---