---

Toespraken
---

Vertrek detachement "Task Force Fox"

12-06-2002

Toespraak door minister van Defensie, mr. F.H.G. de Grave, bij vertrek Nederlandse Task Force Fox detachement van de Vliegbasis Eindhoven, 12 juni 2002.

Militairen van het Detachement Task Force Fox

Vandaag vertrekt u naar Macedonië. In de buurt van Skopje gaat u uw intrek nemen in het hoofdkwartier van Task Force Fox, de uitvoerende instantie van de operatie Amber Fox. U krijgt de taak om de Macedonische regering te ondersteunen bij het beveiligen van de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en die van de Europese Unie. De waarnemers zijn in het gebied om toe te zien op de uitvoering van het vredesakkoord van Ohrid dat vorig jaar een einde maakte aan het gewapend conflict in Macedonië. Zij signaleren eventuele etnische onlusten en trachten deze zo mogelijk te voorkomen. Deze belangrijke beveiligingstaak neemt u op 26 juni over van een Duits detachement. U treedt dus in de voetsporen van uw Duitse voorgangers.

In beginsel duurt uw uitzending tot 26 oktober van dit jaar. De Nederlandse regering heeft aan de NAVO toegezegd dat, indien de Macedonische autoriteiten het noodzakelijk vinden dat Task Force Fox langer in het gebied blijft, Nederland bereid is deze taak nog maximaal twee maanden langer uit te voeren. Van de politiek heeft u alle steun. Alle fracties in de Tweede Kamer staan achter uw uitzending naar Macedonië, en dat is redelijk uniek. Immers, iedereen ziet dat de aanwezigheid van militairen uit de diverse NAVO-lidstaten heeft geleid tot het in de kiem smoren van een potentieel gevaarlijk conflict. Iedere operatie en de daarbij behorende uitzending is uniek. Het is weliswaar niet de eerste keer dat Nederland de leiding krijgt van een operatie die van belang is voor de internationale gemeenschap. Eerder was dat het geval bij de VN-operatie in Ethiopië en Eritrea. Maar met name bij deze operatie in Macedonië krijgt een Nederlandse commandant de leiding over Franse, Italiaanse en Duitse troepen en verder over 33 liaisonteams afkomstig uit een reeks van landen. In totaal nemen militairen uit 12 landen aan deze operatie deel. Het zijn de liaisonteams die de ogen en oren van de commandant in het veld vormen en die uit eerste hand zullen rapporteren over de stabiliteit in het gebied en de veiligheid van de waarnemers. Een extra bijzonderheid wordt gevormd door de verkiezingen in Macedonië die voorzien zijn op 15 september aanstaande. Naar het zich laat aanzien zal het aantal waarnemers tijdens de verkiezingen aanmerkelijk worden uitgebreid. Het is niet uitgesloten dat u ook belast wordt met de beveiliging van deze waarnemers voor zover deze zich in uw verantwoordelijkheidsgebied bevinden. In de aanloop naar de verkiezingen zullen mogelijk lokale partijen van zich laten horen op een wijze die wij in Nederland niet gewend zijn. Ook daar krijgt u mee te maken. Maar Task Force Fox zal naar wij naar beste weten nu kunnen inschatten niet een doelwit zijn. Toch is waakzaamheid en voorzichtigheid vereist. De Nederlandse regering heeft het volste vertrouwen in uw getraindheid om deze missie aan te kunnen. U bent daar op uitnodiging van de Macedonische regering. Als minister van Defensie weet ik zeker dat u, net zoals uw voorgangers bij vele andere missies de afgelopen jaren, uw werk professioneel zult verrichten en dat het een geslaagde missie zal worden.

Ik wens u allen en in het bijzonder uw commandant generaal De Jonge veel sterkte en wijsheid toe de komende vier en zo nodig zes maanden. U kunt volledig op de steun vanuit Nederland rekenen, niet in de laatste plaats van Uw eigen thuisfront. Wij staan achter u. Goede reis en een behouden terugkeer toegewenst.

Nieuws Ministerie van Defensie