---

Ministerie van Defensie



---

Vertrek hoofdmacht Task Force Fox

10-06-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie PB/DV/41

Demissionair minister van Defensie F.H.G. de Grave zwaait woensdagmiddag 12 juni een groot deel van de hoofdmacht van Task Force Fox uit. Ruim 100 militairen vertrekken van vliegbasis Eindhoven naar Skopje in Macedonië. Nederland neemt 26 juni de leiding van de NAVO-vredesmissie Task Force Fox van de Duitsers over.

Aan deze vredesmissie nemen in totaal 350 Nederlandse militairen deel, voor het grootste deel afkomstig van de Koninklijke Landmacht. Het betreft militairen van 43 en 41 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte en Seedorf en van de staf van 1 Divisie 7 december uit Apeldoorn. Daarnaast leveren ook de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee een bijdrage. De militairen vertrekken voor een periode van vier tot maximaal zes maanden en worden gelegerd in Skopje.

De Nederlanders vormen de staf van Task Force Fox en zes zogenaamde liaison teams. Ook voorziet Nederland een verbindingscompagnie en logistieke ondersteuning. Behalve Nederland zijn onder meer Duitsland, Italië en Frankrijk bij deze operatie betrokken.

Task Force Fox verzorgt de militaire ondersteuning van operatie Amber Fox. Onder Amber Fox werken de internationale waarnemers van de Europese Unie Monitoring Missie (EUMM) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Op verzoek van de Macedonische autoriteiten zien zij toe op de uitvoering van het akkoord van Ohrid (2001). Dit akkoord moet een einde maken aan het gewapende conflict in Macedonië en vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk maken. De militairen van Task Force Fox zien er op toe dat de waarnemers hun taak veilig kunnen uitvoeren.