Gemeente Amersfoort

G5 bepleiten volwaardige status grotestedenbeleid bij Kabinetsinformateur en onderhandelaars

datum: 12 juni 2002

De G5-steden (Alkmaar, Amersfoort, Emmen, Lelystad en Zaanstad) doen op een partiële basis mee aan het Grote Stedenbeleid van het Rijk. Dat betekent o.a. dat deze steden maar voor 1 of 2 wijken GSB-gelden ontvangen om in te zetten voor leefbaarheid en veiligheid.

De G5-steden hebben het afgelopen jaar diverse acties ondernomen in de richting van de minister voor Grotestedenbeleid en de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor hun grootstedelijk opgave. Op die opgave is het verzoek gebaseerd een volwaardige status te krijgen binnen het Grotestedenbeleid.
Afgelopen maandag is een brief met bijlage verstuurd naar de Kabinetsinformateur en de onderhandelaars van CDA, VVD en LPF. In de bijlage is een indicatie opgenomen van de bedragen die gemoeid zijn met het realiseren van de stedelijke opgaven van de 5 steden. Daarbij is aangegeven welke eigen middelen de gemeenten inzetten om die opgaven te realiseren en welk beroep ze doen op het Rijk.

De brief van de colleges van B en W van de 5 steden eindigt met het volgende verzoek:

- het Grotestedenbeleid op vernieuwende wijze voort te zetten
- de G5-steden de volwaardige status te verlenen
- met de G5-steden maatwerkconvenanten af te sluiten met voldoende financiële armslag om de eigen stdelijke opgave te realiseren.

De brief zal in afschrift worden verzonden aan alle fracties in de Kamer.