Rijksuniversiteit Groningen

Filosofie in de frontlinie: biotechnologie

Sinds het eind van de jaren zeventig zijn we getuige van periodiek oplaaiende controverses over de toelaatbaarheid van wetenschappelijk onderzoek met menselijke embryo's. Om een draagvlak voor het reguleringsbeleid te creëren en de burgers bij de meningsvorming te betrekken worden in diverse landen van overheidswege publieke debatten georganiseerd. Aan de hand van de recente debatten over stamcellenonderzoek in Nederland en Groot-Brittannië wordt nagegaan hoe de vormgeving van deze debatten van invloed is op de kwaliteit ervan. Welke ruimte is er voor de opvattingen van burgers en in hoeverre wordt deze ruimte daadwerkelijk door de burgers benut? Welke rol spelen de wetenschappers in deze debatten? Welke betekenis wordt aan de uitkomsten van debatten in de politieke besluitvorming toegekend?

De lezing van Kirejczyk is de eerste in een miniserie waarin de filosofie - maar evengoed het Groningen Genomics Centre - zich in de frontlinie waagt van de debatten over democratie en biotechnologie. Deze serie lezingen wordt georganiseerd in samenwerking met de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen en vormt een afsluiting van het onderdeel van het doctoraalcollege 'Filosofie in de Frontlinie: democratische besluitvorming en het publieke debat over biotechnologie', verzorgd door de basiseenheid Praktische Filosofie.

Marta Kirejczyk is universitair docente bij de leerstoelgroep Filosofie van Wetenschap en Techniek aan de Universiteit Twente. Zij doet onderzoek naar publieke debatten en politieke besluitvorming over biomedische technieken (ihb. de voortplantings- en genetische technieken, embryo-onderzoek) en de socio-culturele aspecten ervan. Zij is auteur van oa. Met technologie gezegend? Gender en de omstreden invoering van in vitro fertilisatie in de Nederlandse gezondheidszorg (1996), Nieuwe voortplanting: afscheid van de ooievaar (2001) en mederedacteur van Bodies of technology, women's involvement with reproductive medicine (2000).

Datum en tijd

donderdag 13 juni 2002, 15.00-17.00 uur

Spreker

dr. Marta Kirejczyk

Titel

Burgers, experts en stamcellen: Een vergelijking tussen publieke debatten in Groot-Brittannië en Nederland

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 64, www.rug.nl/studium

Studium Generale