Gemeente Mook & Middelaar


Persbericht d.d. 14 juni 2002

Vaccinatie in Mook goed verlopen

Honderden prikken tegen meningokokken C

De kantine van de sportvereniging Eendracht 30 in Mook was donderdag het toneel van de prikbrigade van de GGD Regio Nijmegen met medewerking van de EHBO, afdeling Mook. Van 16 tot 20 uur meldden honderden kinderen tot 6 jaar en jongeren tussen de 15 en 18 jaar zich hier voor een inenting tegen meningokokken C. Ruim 800 personen hadden een oproep ontvangen, waaraan 662 kinderen gehoor hebben gegeven. Als onderdeel van de grootste landelijke vaccinatiecampagne ooit in Nederland uitgevoerd, is de vaccinatie in de gemeente Mook en Middelaar zonder problemen verlopen.

Deze campagne, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door de GGD Nederland wordt uitgevoerd, verloopt in twee fases, omdat het vaccin op dit ogenblik nog niet volledig beschikbaar is. De Mookse kinderen van 1 tot en met 5 jaar en jongeren van 15 tot en met 18 jaar zijn donderdag 13 juni gevaccineerd. Na de zomervakantie krijgt de leeftijdsgroep van 6 tot en met 14 jaar een vaccinatie toegediend. Vanaf 1 september 2002 wordt de vaccinatie tegen meningokokken C opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen die na 1 juni 2002 één jaar worden. De uitvoering ligt bij de consultatiebureaus.

Persbericht d.d. 26 juni 2002

Burgemeester en gedeputeerde starten directe doorgifte van L1 TV

Limburgse omroep definitief in Mook en Middelaar

In de gemeente Mook en Middelaar is vanaf maandag 1 juli 2002 de Limburgse regionale omroep direct via de kabel te ontvangen. Burgemeester Spoelstra van Mook en Middelaar en de Limburgse gedeputeerde Haazen geven om 10.30 uur het officiële startsein in de raadzaal van het gemeentehuis. Vanaf dat moment is het programma van L1 TV in alle huiskamers van Mook en Middelaar gelijk aan de uitzendingen in de rest van Limburg. Na de uitspraak van het Commissariaat van de Media in februari van dit jaar hebben bestuurders en medewerkers van UPC, Essent, Provincie Limburg, gemeente Mook en Middelaar en L1 Radio en TV hard gewerkt aan een definitieve oplossing. Tussentijds werd voor een tijdelijke oplossing gezorgd door vanaf 1 maart via een videosignaal de aangeboden programmas van L1 door te geven. Het programma, van ongeveer een uur, werd dagelijks vernieuwd. Actuele informatie en teletekstberichten waren op deze wijze niet mogelijk. Naast de regionale Limburgse zender blijft Omroep Gelderland in de gemeente Mook en Middelaar op dit moment via de kabel aanwezig.

Sinds 1997 heeft de gemeente Mook en Middelaar pogingen ondernomen om de Limburgse regionale zender, een zogenaamde must-carry zender, via het kabelnetwerk te ontvangen. De gemeente Mook en Middelaar is als meest noordelijke Limburgse gemeente aangesloten bij het netwerk van UPC, waartoe in de regio Oost van UPC hoofdzakelijk Gelderse gemeenten behoren. De Limburgse gemeenten hebben Essent als kabelmaatschappij. De koppeling van beide netwerken bleek een ingewikkelde en kostbare zaak te zijn. Per 1 maart 2002 verplicht het Commissariaat UPC L1 door te geven in de gemeente Mook en Middelaar, eventueel met behulp van videobanden. Door alle partijen werd dit gezien als een tijdelijke oplossing, omdat op deze wijze de Limburgse omroep geen actuele programmas kan bieden en de kijkers eveneens verstoken blijven van de Limburgse Teletekst. UPC geeft per 1 maart via een videosignaal de aangeboden programmas van L1 door.

Na de uitspraak van het Commissariaat voor de Media hebben de belanghebbenden de handen ineengeslagen en samen naar de oplossing gezocht. Diverse opties zijn onder de loep genomen en uiteindelijk is gekozen voor een koppeling van het Essent kabelnet in Milsbeek naar het UPC net in Mook. De eenmalige kosten hiervan bedragen totaal 27.000,-. Deze kosten zijn voor rekening gekomen van L1 ( 10.000), UPC ( 7.000,-), gemeente Mook en Middelaar ( 6.000) en provincie Limburg ( 4.000).