Rijksvoorlichtingsdienst

Tweede ronde van besprekingen bijna afgerond (14 juni)

De informateur en de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD hebben de tweede ronde van besprekingen bijna afgerond. Dinsdag 18 juni zal nog gesproken worden over de WAO, de inkomenspolitiek en het financiële kader. Dit heeft informateur Donner vrijdagmiddag 14 juni 2002 op een persconferentie meegedeeld. De tweede ronde is bedoeld om systematisch alle onderwerpen te bespreken die van belang zijn voor een akkoord tussen de drie partijen.

Volgens de informateur is in de onderhandelingen tot nu toe een redelijk beeld ontstaan over de overeenkomsten die van belang zijn voor een nieuw akkoord. Ook is er een goed beeld over de richting van de oplossingen voor de problemen die nog op tafel liggen.

Het is de bedoeling van de drie partijen om te komen tot een akkoord op hoofdlijnen. De informateur stelt dat het zich van eerdere regeerakkoorden zal onderscheiden, omdat het niet ingaat op alle terreinen van het overheidsbeleid. Bovendien verwacht hij dat het stuk aanmerkelijk korter zal zijn dan het vorige regeerakkoord. De onderhandelaars gaan er van uit dat de overige onderwerpen van het regeringsbeleid aan de hand van een aantal uitgangspunten beoordeeld zullen worden, in het licht van de omstandigheden en de problemen die zich in de komende periode voor doen.

Voor wat betreft de duur van de onderhandelingen spreekt de informateur de verwachting uit dat de besprekingen eerder zullen worden afgerond dan vier jaar geleden. Hij benadrukt dat juist bij een akkoord op hoofdlijnen de formulering van de tekst van groot belang is.

14-06-2002