Universiteit van Amsterdam



De scheiding van kerk en staat in het moderne tijdsgewricht
vrijdag 14 juni 14.30 uur

Oratie Sociale geografie
Prof. dr. H. Knippenberg, hoogleraar Sociale geografie, in het bijzonder van politieke en culturele verschijnselen: Cuius regio, eius religio? Over godsdienst, staat en territorium.
Met het ontstaan van moderne natiestaten, en geïnspireerd door de Verlichting, heeft in de christelijke wereld een principiële scheiding van staat en godsdienst/Kerk plaatsgevonden. Daarmee kwam een eind aan het beginsel van cuius regio, eius religio (wiens gebied, diens godsdienst), dat de Europese politiek vanaf de Augsburgse godsdienstvrede van 1555 mede richting had gegeven. Na de Russische revolutie werd in de communistische wereld dit principe toegepast vanuit een atheïstisch standpunt met een sterke secularisatie als gevolg. De ineenstorting van het communisme ging vervolgens gepaard met een godsdienstig réveil. In de rest van de wereld vond een strijd plaats tussen op het westen georiënteerde seculariserende en meer fundamentalistische krachten, die tot op heden doorgaat en het beginsel weer actualiteitswaarde heeft gegeven. Tegelijkertijd is de staat als territoriale eenheid aan erosie onderhevig door externe en interne krachten, die in veel gevallen te herleiden zijn tot de mondialisering (en 'localisering') van de moderne netwerksamenleving, waarin de beheersing van staatsterritoria aan belang inboet.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de universiteit, Singel 411, Amsterdam. Nadere inlichtingen over deze agenda kunt u krijgen bij de wetenschapsvoorlichters Jeroen Winckers, Jan Blokhuis, Laura Erdtsieck en Frans Stravers via telefoonnummer 020-525 2695, e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over promoties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting via telefoonnummer 020-566 2929. De UvA Agenda vindt u ook op internetpagina: www.uva.nl/actueel

drs. Frans Stravers
Persvoorlichter UvA
tel. 020-5254956
fax. 020-5254963
e-mail:fstravers@bdu.uva.nl