Universiteit Maastricht

Wetenschapsagenda juni 2002
Universiteit Maastricht

Dubbelinauguratie van Prof.dr. M.H. Prins,
hoogleraar Klinische Epidemiologie in de Faculteit der Geneeskunde en Prof.dr. J.L. Severens,
hoogleraar Medical Technology Assessment in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Titel van de oratie: Zeker Meten. Zeker Weten ?
De titel van Prof.dr. M.H. Prins: Klinische Epidemiologie in de Praktijk. De titel van Prof.dr. J. L. Severens: Medical Technology Assessment als Instrument.
vrijdag 14 juni 2002 16.30 uur

Martin H. Prins (geboren 12-4-1956) behaalde in 1983 het artsexamen aan de Eramus Universiteit Rotterdam. Na het vervullen van de dienstplicht begon hij aan zijn opleiding tot internist (opleiders Dr. G.J.H. den Ottolander en Prof. J.H.P. Wilson). Tijdens de opleiding ontstond interesse voor patiëntgebonden onderzoek en werd een 2 jaar durende stage doorgebracht aan de McMaster University in Hamilton, Ontario, Canada (begeleiders Prof dr. J. Hirsh en Prof dr. A.G.G. Turpie). In 1992 werd de opleiding tot internist afgerond. Er volgde een aanstelling bij het AMC op de afdeling Klinische Epidemiologie en Biostatistiek als hoofd trial bureau. In 1993 promoveerde hij op het proefschrift "The management of patients with venous thromboembolism. Clinical and Methodologic studies.' Sindsdien volgden vele publicaties, was hij co-promotor bij een achttal promovendi en reviewer voor een aantal medische tijdschriften en wetenschappelijke instanties.

Hans Severens werkte gedurende zijn studie Gezondheidswetenschappen aan de toenmalige Rijksunversiteit Limburg als student-assistent bij de capaciteitsgroep Economie van de Gezondheidszorg. In 1989 studeerde hij af in de studierichting Beleid en Beheer van de Gezondheidszorgvoorzieningen waarna hij bij deze capaciteitsgroep werd aangesteld als onderzoeker. In 1990 en 1991 was hij adviseur gezondheidszorg bij OHRA-verzekeringen, afdeling KLOZ/KPZ-regiovertegenwoordiging (thans Zorgverzekeraars Nederland). Voor een periode van een jaar vertrok hij naar Afrika en werkte als logisticus voor Artsen Zonder Grenzen achtereenvolgens in noordelijk Ethiopië, Zuid Sudan en Addis Abeba (Ethiopië). Van 1992 tot 2001 werkte hij als onderzoeker/docent bij de afdeling Medical Technology Assessment van het Universitair Medisch Centrum st.Radboud te Nijmegen. In 1999 promoveerde hij op het proefschrift 'Some methodological issues in the economic evaluation in health care'. Ook verbleef hij in dat jaar enkele maanden als visiting fellow aan de University of York, Engeland en deed onderzoek bij het Centre for Health Economics en het Department of Economics and Related Studies. Gedurende de laatste jaren in Nijmegen, was sprake van deeltijds interne detachering naar de Werkgroep Onderzoek Kwaliteit en externe detachering naar het College voor zorgverzekeringen (Amstelveen) in het kader van de Nederlandse farmaco-economische richtlijnen. Sinds september 2001 is hij aangesteld als hoogleraar Medical Technology Assessment bij de capaciteitsgroep Beleid, Economie en Organisatie van de Zorg (BEOZ) van de Universiteit Maastricht en is waarnemend hoofd van de Afdeling Klinische Epidemiologie en MTA (KEMTA) van het azM.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto:pers@bu.unimaas.nl De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl