Gemeente Enkhuizen

PERSBERICHT

Gemeente Enkhuizen

Publiekszaken/Communicatie
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen

Telefoon (0228) 360 155 / 06 22 56 04 73
Fax (0228) 313312
E-mail communicatie@enkhuizen.nl

VOC-tijden herleven met kleurrijk muziektheaterstuk in Zuiderkerk

In het kader van 400 jaar VOC vormt de Zuiderkerk op vrijdag 14 juni om 21.00 uur het decor voor het kleurrijke muziektheaterstuk `Henry Hudson en De Halve Maen'. Het stuk neemt ons mee naar het jaar 1609 waarin Henry Hudson met het schip De Halve Maen Amsterdam uitvoer. De Verenigde Oost-Indische Compagnie had hem de opdracht gegeven om via het Noordelijke poolijs de Noordoostelijke route te vinden naar Indië en China. Op tekst en muziek van Nanne Kalma wordt het verhaal verteld van deze reis.

Doorvaart

De Halve Maen ging op weg via de opgegeven route, maar omdat ijsschotsen de doorvaart belemmerden, besloot Hudson de orders te negeren en van koers te veranderen. Hij stuurde het schip naar het Westen en stak de Atlantische Oceaan over. Het schip kwam na enige omzwervingen voor de Oostkust van Amerika terecht, bij de monding van een wijde rivier, nu de Hudson-rivier geheten. Hudson besloot om deze rivier op te varen in de hoop een doorvaart te vinden. De rivier was tot het huidige Albany bevaarbaar en daar werd het Hudson duidelijk dat dit het einde was van zijn reis naar het Westen. Hevig teleurgesteld besloot hij de expeditie af te breken. Hij durfde echter niet naar Amsterdam terug te keren, zodat hij uiteindelijk naar Engeland voer.

Voorspelling, geruchten en ontmoetingen

Het stuk bestaat ruwweg uit vijf delen en volgt een doorlopende verhaallijn. In het eerste deel wordt verteld over een voorspelling van de Indianen dat er ooit een onbekend schip zal verschijnen aan de kusten en op de rivieren van het land, waarna het leven drastisch zal veranderen. De voorgeschiedenis van de VOC en de zoektochten naar nieuwe routes komen in het tweede deel aan bod. We schrijven Amsterdam, het jaar 1608. Geruchten gaan dat de VOC een expeditie wil uitrusten om de Noordoostelijke doorvaart te zoeken. Henry Hudson, een Engelse ontdekkingsreiziger lijkt de juiste man om deze expeditie te leiden. In het middelste gedeelte van het stuk wordt het logboek gevolgd dat stuurman Juet maakte van de tocht tot het moment dat De Halve Maen de kust van Amerika bereikt. De tocht van 31 dagen waarin de Hudson-rivier wordt verkend, is onderwerp van het vierde deel. In dit gedeelte staan de veelvuldige kontakten en ontmoetingen van Hudson en zijn bemanning met de Indianen centraal. Een epiloog besluit het stuk.

Gaat u mee terug in de tijd? Op vrijdag 14 juni kunt u de voorstelling van dit theaterstuk bijwonen in de sfeervolle Zuiderkerk, aanvang 21.00 uur. Kaarten à ¤ 2,50 (dankzij een bijdrage van de gemeente) zijn verkrijgbaar bij boekwinkel Boek & Boek en bij het VVV.

Hoe het Hudson en De Halve Maen is vergaan

Henry Hudson weet in Engeland toch weer vertrouwen te winnen. Hij slaagt erin mensen te interesseren een schip uit te rusten om opnieuw te proberen een Noordwestelijke doorvaart te vinden. Deze tocht wordt hem noodlottig. Zijn muitende bemanning heeft hem, met enkele getrouwen onder wie zijn zoon, achtergelaten op een bijna bevroren Hudson-baai. Onduidelijk is wat er met het schip is gebeurd. Waar de ene bron vermeldt dat het schip in 1618 door de Engelsen bij Java in brand is gestoken, meldt een andere dat het voor de kust van Mauritius is vergaan. Het doel van de expeditie, het vinden van een Noordoostelijke doorvaart, is niet bereikt. De zoektocht op de Hudson-rivier leidt er echter wel toe dat er vanuit Nederland veel belangstelling ontstaat voor dit gebied. Uiteindelijk wordt hier de kolonie `Nieuw Nederland' gesticht. Op het van de Indianen gekochte eiland Manhattan, bouwt men later de hoofdstad Nieuw Amsterdam.